Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Härlig julaftonsfrukost med krämig julgröt, kryddigt julbröd, äppelmos och hemlagad senap

Här kommer ett förslag på en härlig julaftonsfrukost bestående av krämig julgröt, kryddigt julbröd, äppelmos, äppeldryck, kaffe, ägg och hemlagad senap.

Kryddigt julbröd

Receptet ger 1 bröd

3-4 dl valfri mjölk (beroende på hur mycket vätska mjölen absorberar, du kan till exrmpel använda rismjölk)
1 msk agavesirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 tsk äppelcidervinäger (kan uteslutas)
2 msk smält kokosolja
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 dl nyponskalmjöl
2 1/2 dl bovetemjöl
1 dl quinoamjöl
2 msk fiberhusk
1/2–1 dl russin
1 tsk mald nejlika
1 tsk malda pomeransskal
1 1/2 msk brödkryddor
1 krm mald kardemumma
1 krm kanel

Bakplåtspapper till formen

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180C.

2. Blanda alla torra ingredienser. Rör därefter ner de blöta inredienserna. Blanda väl till en tjock och stabbig smet.

3. Häll smeten i en brödform med bakplåtspapper i. Sätt in brödet längst ner i ugnen. Innan du stänger luckan häller du 1/2 dl vatten på ugnens botten och stänger luckan fort. Vattnet bildas till ånga och ger brödet en fin och krispig yta. Grädda i cirka 60 minuter.

4. Knacka lite lätt på det efter ca 45–50 min: om det låter stumt och ”studsar” tillbaka samt har en krispig yta är det klart.

Äppelmos

Ger ca 6 dl äppelmos beroende på äpplenas storlek

9 äpplen, skalade, urkärnade och hackade
1 vaniljstång, delad
1 kanelstång
ca 10 st hela nejlikor
1 msk citronsaft
Eventuellt valfri sötning efter behag

En tepåse att lägga kryddorna i (inte nödvändigt men underlättar)

Gör så här:

1. Lägg de hackade äppelbitarna i en kastrull och fyll med vatten så att det precis täcker äpplena.

2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg sedan hela stången, fröna, kanelstången och nejlikorna i en tepåse som du sedan lägger i kastrullen. Om du inte har en tepåse kan du t.ex. använda en stor teboll, eller lägga kryddorna direkt i och helt enkelt fiska upp dom sen.

3. Lägg på ett lock och låt koka upp. När du hör att det börjat bubbla sänker du till lägsta värme och låter stå i 20-30 minuter. Rör då och då.

4. Häll sedan av det överflödiga vattnet – spara det gärna i en flaska, det är fantastiskt gott med massor av smak! Riv gärna i lite ingefära också, otroligt gott. Plocka ur kryddorna. Ha i citronsaften och mixa sedan äpplena till ett lent mos. Smaka av och häll upp i en ren glasburk med lock.

Krämig julgröt

Helt bovete
Valfri mjölk, jag använde mandelmjölk
Kanel
Vanilj
Kardemumma
Salt
Fet kokosmjölk

Gör så här:

1. Koka bovetegröten enligt anvisningarna på paketet, men byt ut vattnet mot valfri mjölk.

2. När gröten är färdig rör du ner lite fet kokosmjölk i den och kryddar med salt, vanilj, kanel och kardemumma.

3. Servera med äppelmos och valfri mjölk. Du kan även toppa gröten med lite tranbär och blåbär.

 

Hemlagad sötstark senap

2 påsar gula senapsfrön
1 1/2 msk senapspulver
3/4 tsk flingsalt
1 knivsudd pressad vitlök
1 krm cayennepeppar
1 1/2 – 2 msk vitvins – eller äppelcidervinäger
1 1/2 msk rapsolja
1 msk kokossocker
1/2 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1 nypa gurkmeja, kan uteslutas, mest för färgens skull

Gör så här:

1. Lägg sensapsfröna i en skål. Koka upp några deciliter vatten som du slår över fröna i skålen så att de är täckta. Låt stå och dra i någon timme eller två.

2. Häll av vattnet och mixa senapsfröna med resterande ingredienser till en krämig senap, du väljer själv hur grova senapsfrön du vill ha kvar.

3. Smaka av och ha eventuellt i mer syra, sötma, sälta eller hetta.

Tips! Du kan även blanda i bruna senapsfrön, det blir väldigt fint.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!