Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Idag är det våffeldagen! 12 söta och matiga varianter att testa direkt

Är du sugen på att uppmärksamma våffeldagen men vet inte vad du vill ha på dem? Då har du tur – för vi har samlat både de bästa recepten och listat en rad söta och salta toppings att lägga på dina våfflor. Vilken variant blir din favorit?

En av vårens härligaste dagar är här – våffeldagen! Det bästa med just våfflorna är att du kan göra dem precis som du vill; om du föredrar efterrättsvarianten finns det en rad söta ingredienser du kan toppa dem med. Men även för dig som är inne på matigare varianter finns det mängder av alternativ – du hittar grundrecepten och våra favorittoppings här nedanför!

Söta våfflor

Grundrecept våfflor (4 portioner)

  • 125 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl iskallt vatten

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i matfett och vatten. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflorna vackert guldgula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Recept: Ica Buffé

Toppa med något av dessa: 

Hjortronsylt och vispgrädde

Drottningsylt och vispgrädde

Färska bär eller bärkompott

Nutella

Dulce de leche

Vaniljglass

Banan, chokladsås och vaniljglass

Honung

Matigare våfflor

Potatisvåfflor (10 stycken)

    • 200 g kokt kall potatis
    • 150 g smör
    • 2 dl mjölk (3%)
    • 2 dl vatten
    • 4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)
    • 1 ägg
    • 1 tsk bakpulver
    • smör
    • 1 tsk salt

Riv potatisen grovt. Smält smöret och låt svalna. Vispa ihop mjölk, vatten, mjöl, ägg, bakpulver och salt till en slät smet. Rör ner smöret. Tillsätt den rivna potatisen. Grädda våfflor i ett smort våffeljärn tills de får fin färg.

Recept: Ica Buffé 

Toppa med något av dessa: 

Kallrökt lax eller laxröra

Rom, rödlök och smetana, med en dillkvist på toppen

Smör (gärna extrasaltat)

Sardeller, kapris salvia, gräslök, parmesan (som Sandra Beijer)

Skagenröra

 

Läs också: Ladda upp inför våffeldagen – med belgiska lyxvåfflor

Läs också: Den nya Delicatovåfflan är allt vi älskar – så gör du den på våffeldagen!

Läs också: 5 supergoda recept på nyttiga våfflor som får din kropp att jubla

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!