instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Instagramstjärnan avslöjar sina 7 bästa tips – så tjänar du pengar på Instagram

Av: Cassandra Brunstedt

“Tjänar du pengar på din Instagram? Får du betalt för varje bild och hur mycket får du betalt?” är en vanlig fråga som Milana Chigridow aka “Norrskenet” får från vänner, bekanta och följare. Svaret är JA. Här delar hon med sig av sina sju bästa tips som hjälper dig att ta din hobby till nästa nivå. 

Milanas 50 000 följare får dagligen hänga med bland pastellfärgade frukostar, skimrande fikastunder, frestande afternoon teas och diverse magiska resor. Hon delar med sig av allt ifrån restaurangtips till dagens outfit och får hundratals kommentarer från följare – världen över.

Här delar Milana med sig av sina bästa tips för att börja få betalt för Instagram-poster.

1. Skriv din email i bion

First things first, skriv din email tydligt i din bio. Absolut inga hänvisningar till att man kan skriva i DM – många företag kollar upp profiler via internet och kan således inte skriv på insta meddelande. Detta förenklar det avsevärt för företag att nå ut till dig.

2. Signa upp dig på influencer-plattformar 

Det finns massvis med olika företag som sköter kontakten mellan influencers och företag – dem sköter kampanjförslag samt fakturahantering och betalar oftast ut ersättningen via PayPal eller som lön. När man är med i deras register så arbetar dessa företag aktivt med att hitta passande samarbeten för sina profiler. Exempel på dessa är: whalar.com interlaced.com.

3. Bestäm ett pris

Du måste själv aktivt veta ditt pris så att du kan vara först ut med prisförslag om ett samarbete kommer på tal. Enkelt sett så brukar man oftast ta (ungefär) 1kr/like per bild. Alltså, får du i snitt cirka 500 likes, så kan du ta 500kr per bild. Andra går efter antalet följare – per 10 000 följare så tar man cirka 1000kr. Sjävklart så är det fritt fram att sätta sina helt egna priser. Jag rekommenderar att börja lite lägre och sedan höja priset lite för varje nytt samarbete. Men gör ingen annans jobb gratis! Detta leder oss in på nästa punkt..

4. Lär dig förhandla 

Stå fast vid ditt pris – du kommer aldrig tjäna pengar om du väljer att göra alla samarbeten via barter. Glöm aldrig att om man ger företag gratis exponering på sina kanaler, så är detta värt så mycket mer än nästan vilken gratis produkt som helst. I nästan alla fall (99%) så kostar det i princip ingenting att ge bort produkter, vare sig det är saker eller upplevelser. Företag lägger på en stor marginal på sina säljpriser så låt er inte luras när dem skriver “du får produkter till ett värde av..” – företaget har säkerligen bara betalat en bråkdel av priset på inköpet. Om du får ett mejl med ett samarbets-förslag – var tydlig redan i början med att du vill ha betalt.

5. Skicka ut dina uppgifter till PR-byråer 

Om du inte berättar om dig själv så kommer ingen hitta dig, right? Så sammanfatta dig själv och din statistik i ett media-kit (du kan göra ett enkelt och gratis på canva.com, bild exempel på mitt media-kit finns längre ner) och skicka ut till alla relevanta PR-byråer i din stad. Presentera dig, skriv vilka områden du är intresserad av och med vilka sorts kunder (är det mat, mode eller träning) du kan erbjuda dig att samarbeta med. Ha en bra dialog med dina PR byråer, dessa kan du vända dig till för stöd och ideer om hur man kan utveckla sin Instagram.

6. Ta betalt rätt

Om du har möjlighet att starta ett AB eller enskild firma, gör det – då kan du enkelt skicka ut fakturor och få hjälp av skatteverket för att skatta dina inbetalningar korrekt. Annars så finns det fler olika sidor; så som frilansfinans eller coolcompany som fakturerar dina kunder när du inte har eget företag – dock så är min erfarenhet av dem att de tar ganska stora procenter för sina tjänster. Gå aldrig med på att få betalt svart – det gynnar inte dig i längden. Swish till ett privat nummer är inte korrekt betalning exempelvis.

7. Leta aktivt efter samarbeten 

Sitt inte bara och vänta på att mejl ska komma in, ta en titt på ditt flöde, vilka produkter/upplevelser fotar du naturligt? Vem skulle DU kunna kontakta och skapa ett genuint samarbete med? Fotar du mycket träning? kontakta något proteinpulver företag, skriv till ett gym/hotell och fråga om du kan komma och fota/recensera deras anläggning. Fotar du mycket mat? Kontakta företagen som finns på maten/produkterna du vanligtvis köper/fotar! Skriv till restauranger osv.

PS! Glöm inte att märka ut dina samarbeten väl! 

Foto, tips och text: Milana Chigridow aka “Norrskenet” 

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår