Internationella Gin & Tonic-dagen – fira med Sveriges bästa Gin & Tonic
“Sommar på bryggan” en GT med smak av sval melon, fräsch gurka och aromatisk citronmeliss och “The Sauvignon GT” med pepprig tonic, ingefära, vanilj och apelsin korades som vinnare i Sveriges Bästa Gin & Tonic 2021. Har du inte testat dem ännu passar det ypperligt att göra det idag på Internationella Gin & Tonic-dagen.
Bartendern Mimmi Arvidsson och kocken William Prütz stod som vinnaren när Sveriges bästa Gin & Tonic 2021 korades. Idag på Internationella Gin & Tonic-dagen listar vi de två vinnande recepten!
Sommar på bryggan - av Mimmi Arvidsson
Denna GT bjuder på en mix av sval melon, fräsch gurka och aromatisk citronmeliss. Det hela sveps in i en romantisk doft av ros, likt en ljuv sommarbris över glittrande vatten.
Du behöver:
Is
5 cl Brygga Lilla London Gin
5 cl färskpressad, sötad juice av galiamelon
5 cl Schweppes Tonic & Twist of Lime
Citronmeliss
Galiamelon
Rosvatten
Ätbara blommor
Gurkskiva skuren på längden
Gör så här:
Placera en längdskuren gurkskiva längs glasets insida. Addera juice av galiamelon och fyll sedan upp glaset med is. Lägg i tre frysta melonkulor och blad av citronmeliss. Tillsätt gin och toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Twist of Lime. Spraya rosvatten i glasets öppning. Garnera med ett par ätbara blommor och citronmeliss.
Melonjuice
Du behöver:
1 Galiamelon
5 dl Socker
5 dl Vatten
Gör så här:
Dela galiamelonen på mitten. Ena halvan skärs i bitar. Lägg bitarna i en kastrull ihop med vatten och socker, koka upp under omrörning till dess att sockret smält och melonen blivit mjuk. Ta från spisen och låt svalna, låt melonen ligga kvar i sockerlagen över natten. Sila ur melonen. Ta fram andra halvan av melonen och mixa ordentligt i en mixer. Tillsätt en halv dl av melonsockerlaget till den mixade melonen (smaka av så du får en fin sötma). Sila den färdiga juicen genom en finmaskig sil och därefter genom en silduk.
Melonkulor
Du behöver:
1 Galiamelon
Gör så här:
Gröp ur melonköttet med ett kuljärn så det formas. Frys in över natten.
The Sauvignon GT – William Prütz
En fyllig GT skapad med ginens smakpalett i åtanke. Fräschören i ginens Sauvignon Blanc-destillat balanseras fint av pepprig tonic, ingefära, vanilj och apelsin.
Du behöver:
Is
5 cl Sorgin Yellow
1 cl Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj
10 cl Schweppes Tonic & Pink Pepper
Apelsinzest
Torkad apelsin
Gör så här:
Fyll glaset till hälften med is. Tillsätt gin och sockerlag. Rör försiktigt ett par varv med en barsked. Toppa upp med Schweppes Tonic & Pink Pepper. Garnera med en remsa apelsinzest och en torkad apelsinskiva.
Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj
Du behöver:
7 gram färsk ingefära
1 dl socker
1 dl vatten
1 vaniljstång
Gör så här:
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. Riv skalad färsk ingefära. Värm upp vatten tillsammans med socker så att sockret löser upp sig. Sockerlagen får inte koka. Tillsätt ingefära, vaniljfrön och vaniljstång när temperaturen på sockerlagen är under 75 grader. Låt dra i 1,5 – 2 timmar. Sila av genom en finmaskig sil och häll upp på flaska (vaniljfrön ska komma med).
Torkad Apelsin
Du behöver:
1 ekologisk apelsin
Gör så här:
Skölj apelsinen och torka torr. Skiva så tunt du kan. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och torka på cirka 75 grader i 4-5 timmar, eller tills helt torkade. Ta bort från bakplåtspappret innan dem svalnar.