Nöje

Kinesiskt nyår – så firas kinesernas viktigaste högtid

Den 22 januari infaller det kinesiska nyåret 2023. Men hur firas egentligen kinesiskt nyår?

Foto: Unsplash

Snart är det dags för det kinesiska nyåret. De flesta har nog hört talas om den kinesiska kalendern, där varje år representeras av ett djur. Men hur firas det kinesiska nyåret och varför har denna högtid inte ett fast datum?

När är det kinesiska nyåret?

Det kinesiska nyåret infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket är mellan 21 januari – 19 februari. I Kina använder man månkalendern för att beräkna tiden för högtider och till skillnad från den gregorianska kalendern är det då alltid nymånen som inleder en ny månad. Detta är anledningen till att det inte finns ett fast datum för det kinesiska nyåret.

Hur firas kinesiskt nyår?

Nyåret är den viktigaste och största helgen i kinesisk kultur. Inför firandet städar man huset och dekorerar det med rött, en färg som symboliserar lycka. Dekorationerna kan bland annat bestå av röda lyktor och röda pappersark med lyckohälsningar.

Själva nyåret firar man med att hälsa på släktingar, äta god mat, och smälla nyårsraketer för att skrämma bort onda andar. Barn får röda kuvert med pengar som en symbol för det kommande årets rikedom och lycka.

Astrologi

I kinesisk astrologi representeras varje år av ett djur, vars egenskaper påstås påverka de personer som är födda under respektive år. Det är en legend om Buddha som ligger till grund för detta:

Enligt legenden kallade Buddha till sig alla djur när han skulle lämna jordelivet, men endast tolv djur kom till honom – en råtta, en oxe, tiger, kanin, drake, orm, häst, get, apa, tupp, hund och en gris. Dessa djur fick en plats i den kinesiska kalendern, och eftersom råttan var först i legenden är det också det första djuret i kinesisk astrologi.

Källa: Kinas

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!