instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Krämigt (och nyttigt!) julgodis med smak av saffran, choklad och pepparkaka

Av: Metro Mode

Här kommer ett smaskigt och superenkelt recept på julgodis från Hanna Göransson! Du kan enkelt variera smakerna då det i princip är samma bas till alla. Servera med en stor kopp te, kaffe eller varför inte lite glögg?

Smak av pepparkakskryddor

Annons

3 dl blötlagda cashewnötter

1 msk vatten

1/2 tsk flingsalt

1 msk citronsaft

1/2 dl rumsvarm kokosolja

1/2 dl agave sirap alt. honung eller annan valfri sötning

1 1/2 krm ingefära

1 1/2 krm kanel

1 1/2 krm nejlika

1/2 krm kardemumma

1/2 krm äkta vanilj

Gör så här:

1. Lägg 3 dl cashewnötter i en burk och fyll den med vatten så att det täcker nötterna. Ställ in dem i kylskåpet och låt dem ligga i blöt minst 2-3 timmar.

2. Häll av vattnet och mixa cashewnötterna med resterande ingredienser till en slät kräm. Smaka av och tillsätt eventuellt mer krydda, sötma eller syra efter behag.

3. Häll smeten på ett bakplåtspapper som du rullar ihop och tajtar till genom att snurra kanterna på sidorna. Lägg i kylskåp tills den stelnat, det tar olika lång tid beroende på hur tjock eller tunn du gör den.

Smak av saffran & citron:

3 dl blötlagda cashewnötter

1 msk vatten

1/2 tsk flingsalt

1 msk citronsaft

Finrivet skal av 1/2 citron

1/2 dl rumsvarm kokosolja

1/2 dl agave sirap alt. honung eller annan valfri sötning

0.25 g saffran

Gör så här:

1. Lägg 3 dl cashewnötter i en burk och fyll den med vatten så att det täcker nötterna. Ställ in dem i kylskåpet och låt dem ligga i blöt minst 2-3 timmar.

2. Häll av vattnet och mixa cashewnötterna med resterande ingredienser till en slät kräm. Smaka av och tillsätt saffran samt eventuellt mer sötma eller syra efter behag

3. Häll smeten på ett bakplåtspapper som du rullar ihop och tajtar till genom att snurra kanterna på sidorna. Lägg i kylskåp tills den stelnat, det tar olika lång tid beroende på hur tjock eller tunn du gör den.

Smak av choklad och nötter

3 dl blötlagda cashewnötter

1 dl kokosflingor/riven kokos

1 dl valfria nötter (t.ex. hasselnöt och mandel)

1 msk vatten

1/2 tsk flingsalt

1 msk citronsaft

1/2 dl rumsvarm kokosolja

1/2 dl agave sirap alt. honung eller annan valfri sötning

3 msk kakao, gärna rå

Gör så här:

1. Lägg 3 dl cashewnötter i en burk och fyll den med vatten så att det täcker nötterna. Ställ in dem i kylskåpet och låt dem ligga i blöt minst 2-3 timmar.

2. Häll av vattnet och mixa cashewnötternamed alla ingredienser, förutom dina valfria nötter, till en slät kräm. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kakao, sötma eller syra efter behag. Häll till sist i nötterna och mixa en snabb sväng så att dom hackas lite men inte blir i alltför små bitar (om du gillar när det är lite crunch, vill säga).

3. Häll smeten på ett bakplåtspapper som du rullar ihop och tajtar till genom att snurra kanterna på sidorna. Lägg i kylskåp tills den stelnat, det tar olika lång tid beroende på hur tjock eller tunn du gör den.

 

Fria från: Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri, äggfri.

Förvaring och hållbarhet: Vi rekommenderar att du fryser rullarna om det är ett tag tills du ska servera dem eller om du vill att de ska hålla fram till jul. Dom håller sig fint i frysen och tinar relativt snabbt.

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår