Läskande god hemmagjord rabarberlemonad
Här bjuder vi på ett riktigt läskande recept som helt klart är vår alkoholfria favorit i vår och sommar – hemmagjord rabarberlemonad. Lemonad görs ju traditionellt på citroner (därav namnet från engelskans lemon) men den klassiska lemonaden blir så otroligt god med rabarber!
Servera den färdiga rabarberlemonaden väl kyld med massor av is tillsammans med vatten, mineralvatten eller mousserande vin.
Lemonaden håller i cirka 3 veckor i kylen och längre i frysen.
Hur röd saften blir beror enbart på hur röda rabarberstjälkar man använder.
Fler härliga recept med rabarber hittar du här!
Hemmagjord rabarberlemonad
Du behöver:
1 kg rabarber, rensad och skuren i tärningar
2 ekologiska citroner, saft och fint rivet skal
1 handfull av färsk mynta (Kan utelämnas men ger en frisk och god smak)
1 tsk vaniljsocker
500 g socker
1 l vatten
Gör så här:
Lägg rabarber, det finrivna citronskalet, mynta blad, socker, vaniljsocker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på medium värme i 10 minuter.
Ta av pannan, häll i citronsaften och låt lemonaden svalna helt i kastrullen.
Sila lemonaden och häll den direkt i en ren flaska.
Tips!
- Prova att frysa rabarberlemonaden i isbitar – jättebra för varma sommardagar.
- Rabarbermassan som är kvar efter att saften silats bort kan användas i yoghurt, pannkakor, våfflor eller till glass.
- Häll en smakneutral snaps på och låt det suga i några månader för att få en vacker rosa rabarber-smaksatt snaps!
Fotograf: Thyme & Love