instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Livets godaste gryta med sötpotatis, aubergine, kokosmjölk & jordnötssmör

Av: Metro Mode

Här bjuder vi på receptet på Flora Wiströms populära gryta med sötpotatis, aubergine, kokosmjölk och jordnötssmör som serveras med kokosris. 

Annons

Foto: Unsplash / Flora, Metro Mode

Du behöver:

4 portioner, tillagningstid: ca 75 minuter

1 aubergine

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

olja till stekning

1 msk röd currypasta

2 sötpotatisar, skalade och tärnade

1 burk kokosmjölk

200g passerade eller krossade tomater

1 grönsaksbuljongtärning

riven ingefära (en bit på ca 5 cm)

0,5 dl vin (jag har testat med både vitt och rött vilket båda funkade prima, men för alkoholfritt alternativ kan du använda matlagningsvin eller extra limesaft)

2 msk jordnötssmör

1 dl röda linser

1 lime (halva till grytan och halva till servering)

färsk koriander

salt och peppar

Till kokosriset:

Jasminris

1 burk kokosmjölk

0,5 dl kokosflingor

1. Börja med att skiva auberginen i centimetertjocka runda skivor. Strö över salt och ställ åt sidan (detta är för att vattna ur dem).

2. Hacka lök och vitlök och tärna sötpotatisen. Fräs currypastan i 30 sekunder i olja. Tillsätt lök och vitlök och fräs i några minuter på medelvärme tills de är mjuka och glansiga.

3. Tillsätt sötpotatis, kokosmjölk, passerade/krossade tomater, buljongtärningen, vinet och sedan linserna. Tillsätt även riven ingefära, 2 msk jordnötssmör, saften från en halv lime och ett par matskedar hackad färsk koriander. Låt småputtra tills sötpotatisen och linserna är mjuka, ca 40 minuter. Tillsätt vatten eller mer passerade tomater om grytan blir för tjock.

4. Koka riset enligt förpackningen, men byt ut 2 dl vatten mot kokosmjölken och tillsätt kokosflingorna. Du ska alltså koka riset i både vatten och kokosmjölk.

5. Torka av vattnet från aubergineskivorna med hushållspapper och stek dem i olja på medelhög värme. De är klara när de är genomstekta och mjuka och har färg på båda sidor. Lägg ner dem i sötpotatisgrytan och smaka av alltihop med salt och peppar.

6. Servera sötpotatisgrytan med kokosriset, färsk koriander och en limeskiva. (Ris, råris och couscous fungerar också som tillbehör)

Tips: Om du tycker att det är bökigt att steka auberginen på sidan av så kan du tärna den och tillsätta den samtidigt som sötpotatisen. Det är också asgott, men inte riktigt lika!

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår