Matjessill med brynt smör och bakad äggula
I samband med Sveriges nationaldag har Svenska Kocklandslaget tagit fram några härliga recept för att sätta guldkant på firandet! Nedan delar vi ett recept på matjessill med brynt smör och bakad äggula!
I samarbete med Västerbottensost har Marcus Bremdal från Svenska Kocklandslaget tagit fram en otrolig förrätt på matjessill, brynt smör och bakad äggula. Det välsmakande receptet är en fröjd för smaklökarna och passar perfekt som del av en riktigt somrig meny!
Spana in receptet nedan!
Matjessill med brynt smör och bakad äggula
4 portioner
Du behöver:
Matjessill
4 st matjessillfiléer
Brynt smör
80 g smör
Saltrostade hasselnötter
30 g hasselnötter
2 g salt
vatten
Isad silverlök
1 st silverlök
vatten
isbitar
Bakad äggula
4 st äggulor
3 dl matolja
Picklad kålrot
1 st kålrot liten
0,2 dl ättika
0,4 dl socker
0,6 dl vatten
Majonnäs med Västerbottensost
150 g Västerbottensost
0,5 dl vispgrädde
1 st ägg
2 dl matolja
Övrigt
20 g forellrom
1 st citron zest
35 g Västerbottensost riven
Gör så här:
Matjessill
Skär ned varje filé i fyra bitar.
Brynt smör
Bryn smöret genom att fräsa det på medelhög värme och sedan sänka till en lägre temperatur när smöret ”tystnar” och det bildats en ljusbrun bottenmassa i kastrullen. Håll smöret varmt vid tillagning eller kyl ner om du ska laga rätten senare.
Saltrostade hasselnötter
Placera de skållade hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Skvätt eller spraya nötterna lätt med vatten och salta dem. Rosta därefter på 200 grader i ca 3 minuter. Skär dem i mindre bitar när de kallnat.
Isad silverlök
Skala och skiva löken till lökringar tunt med en mandolin. Lägg sedan i kallt vatten med några isbitar och ställ den isade silverlöken i kylen.
Bakad äggula
Lägg ned äggulorna i en passande ugnsform eller djup tallrik. Häll på oljan så att det täcker äggulorna och baka dem sedan på 63 grader varmluft i ca 1,5 timme. Låt dem sedan kylas ned i oljan.
Picklad kålrot
Hyvla kålroten tunt på en mandolin och stansa med en stans ring eller skär bort skalet till önskad storlek. Vispa ihop ättika, socker och vatten tills sockret har löst sig och lägg sedan ned de tunna kålrotsskivorna i ättikslagen. Låt kålroten ligga i lagen i minst 1-2 timmar, den blir bara bättre av att få ligga i lagen längre.
Majonnäs med Västerbottensost
Riv osten och lägg i en matberedare. Koka upp grädden och slå över osten och mixa till en slät massa. Tillsätt ägget och gå i med oljan i en jämn stråle under fortsatt mixning. Smaka upp med salt och om smeten känns för tjock, späd försiktigt med vatten.
Servering
Lägg upp matjessillfiléerna på en tallrik tillsammans med det bakade ägget. Servera med de hackade hasselnötterna, isad silverlök, picklad kålrot och majonnäsen med Västerbottensost. Toppa med lite riven Västerbottensost, zesta lite citronskal över rätten och ringla forellrom runt om. Och servera till sist det varma brynta smöret vid bordet, slå det runt hela rätten.