Midsommarbuffé – 14 goda recept
Midsommar närmar sig med stormsteg! Behöver du inspiration till en härlig midsommarbuffé att bjuda dina gäster på så har vi här samlat 14 supergoda recept perfekta till buffébordet.
Duka upp en somrig midsommarbuffé och njut av smarrig sill, goda smårätter och hemmagjord snaps. Avsluta dagen med en ljuvlig sommartårta och midsommarbakelser.
Se våra goda recept nedan!
Läs även:
3 goda och lättlagade tilltugg – perfekta till sommarbuffén
Här hittar du massor av inspirerande artiklar inför Midsommar!
Matje midsommarkrans
2 personer
Ingredienser:
3 st kokta potatisar
3 st kokta ägg
2 burkar matjesill (MSC-märkt)
1 dl smetana eller creme fraiche
1 näve machesallad
0.5 dl caviar/rom
0.5 st rödlök
1 knippe gräslök
1 näve krasse
2 näve chips
flingsalt
svartpeppar
Gör så här:
1. Ta fram ett stort fat, eller använd flera mindre. Dela potatis, ägg och finhacka gräslök och rödlök.
2. Häll av matjesillen och låt den rinna av på papper. Använder man fryst rom/caviar så kan det vara bra att ”hänga” den i en finmaskig sil eller kaffefilter (annars rinner det gärna ut på tallriken)
3. Börja med potatis och ägg och placera ut, man kan skära av en liten bit/kant i botten så att de står stadigt.
4. Fortsätt att klä kransen med sallad, sill, smetana, caviar, chips och strö sedan försiktigt över rödlök, gräslök, krasse, salt & peppar. Servera tillsammans med knäckebröd.
Recept & Foto: Mat.se/Mathem
KÖP
Drömsill
Ingredienser:
2 förp. fem-minuters inläggningssill
3 dl Gräddfil
2 dl Majonnäs
1 styck Salladslök
1 knippe Dill
150 gram Stenbitsrom (röd)
1 styck Citron
Gör så här:
1. Häll av sillen, skölj och skiva den i bitar. (Man kan spara lagen och använda till inläggningen, men vi gör en ny krämig variant här.)
2. Skiva dill och salladslök.
3. Skrubba citron. Riv av skalet och pressa ur juice.
4. Blanda samman alla ingredienser utom sill. Smaka av med salt och peppar.
5. Blanda ner sill och lägg ner allt i en väl rengjord glasburk.
6. Sillen är färdig att äta, men blir ännu godare om den får stå till sig några timmar.
Recept & Foto: Mat.se/Mathem
KÖPSkagenröra
Ingredienser:
300 g räkor med skal
2 msk hackad färsk dill
1/2 msk pressad citronsaft
1/2 msk riven pepparrot
4 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
svertpeppar
50 g löjrom (valfritt)
Gör så här:
1. Skala räkorna och hacka grovt. Blanda räkor, dill, citronsaft, pepparrot, majonnäs och crème fraiche.
2. Servera skagenröran på rostat bröd eller i krustader. Toppa med en klick löjrom och garnera med dill och citronskivor.
Fotograf: Arla
Löksill
Ingredienser:
2 förp. fem-minuters inläggningssill
1 styck Rödlök
1 styck Morot
0.5 styck Purjolök
1 styck Citron
1 tsk Svartpeppar (hel)
1 dl Ättika
2 dl Strösocker
Gör så här:
1. Häll av sillen. Man kan spara lagen, men det blir ännu godare att koka en ny 1-2-3 lag vilket vi gör här.
2. Värm ättika, vatten och socker tills sockret löst upp sig. Låt svalna.
3. Ansa, skala och skölj grönsaker och rotsaker. Skölj purjolöken extra noga, den gömmer gärna lite jord mellan sina lager.
4. Skiva morot, citron, rödlök, purjo och varva ner i burken tillsammans med sillen. Slå på lagen så att den täcker.
5. Här räckte det till en stork burk på 1 liter, men det är bättre att fördela det på flera mindre burkar och ta fram en i taget.
Recept & Foto: Mat.se/Mathem
KÖPLaxrullar
Ingredienser:
För ca 20 rullar!
200 g skivad kallrökt lax
150 g färskost naturell t ex Philadelphia
1,5 msk riven pepparrot
Dill, finhackad
Gör så här:
Rör samman färskosten med pepparroten och dillen
Lägg laxskivorna lite omlott på plastfolie. Bred ostmassan över och rulla ihop med hjälp av plastfolien. Lägg rullen i frysen i en timme så att den går lätt att skiva.
Ta upp rullen, ta bort plasten och skär i små skivor och lägg upp på fat.
Fotograf: Tesco
Marängtårta med citrongrädde och jordgubbar
Sockerkaksbotten
100 g rumstempererat smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
2 tsk bakpulver
smör eller margarin till formen
Maräng
1 1/2 dl pistagenötter (1 1/2 dl motsvarar ca 75 g)
5 äggvitor
1 krm salt
2 1/2 dl strösocker
Fyllning
2 l färska jordgubbar
5 dl vispgrädde
2 dl lemon curd
Gör så här:
Sockerkaksbotten: Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30×40 cm (för 12 bitar). Smörj papperet med lite matfett.
Rör matfett och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det. Bred ut smeten i långpannan.
Maräng: Grovhacka nötterna eller låt dem vara hela. Vispa vitorna och saltet till ett hårt skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till det blir en fast smet. Vänd ner nötterna. Bred marängen över sockerkakssmeten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den i 2 delar (för 12 bitar) på längden eller tvärs över. Lägg den ena botten på ett fat.
Fyllning: Rensa jordgubbarna, skiva eller dela dem i halvor. Vispa grädden och blanda den med lemon curd. Bred på citrongrädden och lägg på jordgubbarna. Lägg på den andra botten.
Servera gärna tårtan med extra jordgubbar.
Recept & Foto: ICA
KÖP
Västerbottensostpaj med sparris, citron och gräslök
6 personer
Ugn 200 grader
Pajdeg
3 dl mjöl
125 g smör
3 msk vatten
1 dl Västerbottensost®, riven
Fyllning
3 dl Västerbottensost®, riven
1 knippe grön sparris
1 citron, finrivet skal
1⁄2 dl gräslök, hackad
2 1⁄2 dl grädde
2 ägg
2 krm salt
Svartpeppar
1-2 tsk olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och Västerbottensost, arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i sex portionsformar eller en stor pajform. Låt vila i kyl ca 45 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen 10 minuter.
Skär bort den hårdaste delen på sparrisen. Dela sparrisen på längden och förväll dem i kokande vatten i 5 minuter, låt sedan rinna av på papper.
Vispa samman ägg, Västerbottensost, grädde, gräslök, rivet citronskal, salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalen och fördela sparrisen ovanpå. Toppa med lite extra riven Västerbottensost och olivolja och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter för små portionspajer eller 30 minuter för en stor paj.
Recept & Foto: Västerbottensost
KÖPAlkoholfri vit Sangria med fläder
Ger 1 liter
Ingredienser:
2 dl fläderblomssaft (konc)
3 st apelsiner
3 st citroner
1 kruka mynta färsk
1 flaska mousserande vin
3 st lime
5 dl mineralvatten
Gör så här:
1. Skölj och skrubba frukterna noga och dela upp en av varje frukt och pressa ur saften.
2. Skiva upp övriga frukter i 0.5 cm tjocka skivor och lägg ned i kannan tillsammans med myntakvistar.
3. Häll över fläderdryck, saften från apelsin och citron samt hela flaskan med vin. Rör runt och toppa till sist med mineralvatten.
4. Vill du ha en sötare Sangria kan du tillsätta någon tsk socker eller agavesirap.
Recept & Foto: Mat.se/Mathem
KÖPPotatissallad med avokado, ägg och mynta med kikärtsröra
4 personer
Ingredienser:
900 g små potatis
2 styck Avokado
1 styck Romansallad
1 citron
0.5 rödlök
250 gram cocktailtomater
0.5 kruka Mynta (färsk)
4 ägg
1 förp kikärter
1 burk Pesto Genovese
1 msk olivolja
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Gör så här:
1. Koka potatisen tills den precis glider av en potatissticka när du testar om den är klar, häll av vattnet och låt potatisen svalnat något och bli ljummen. Dela sedan upp potatisarna i mindre bitar (i två eller fyra delar beroende på storlek).
2. Koka äggen så att de har en krämig gula. Skölj av i kallt vatten, skala dem och dela mitt itu.
3. Skölj kikärter i ett durkslag och försöka skala/gnugga av så mycket av ärternas skal som du kan. Lägg dem i en mixer tillsammans med pesto, 0.5 tsk salt och 1 msk citronjuice. Mixa till en slät röra (addera vatten om det behövs för att den ska gå ihop).
4. Skölj och riv romansallat i mindre bitar. Skala och skiva rödlök tunt. Skölj och dela upp tomaterna. Repa myntablad från en halv kruka. Dela avokadon mitt itu och ta ur kärnan.
5. Skär ett rutnät i avokadons kött (inte igenom skalet) och gröp ur avokadon med en sked, lägg i en skål. Skölj och skrubba en citron, torka den torr. Riv av zest (det yttersta gula skalet på citronen) med ett fint rivjärn och lägg ner i skålen, addera 1-2 msk citronjuice, olivolja, 1 tsk salt samt några varv med svartpepparkvarnen. Mosa ihop detta med hjälp av en gaffel. Blanda ner potatisen och rör runt försiktigt så att potatisen täcks med avokadodressingen. Blanda ihop med romansallat, rödlök och tomat.
Lägg upp på ett stort fat och toppa med äggen och myntan. Servera tillsammans med kikärtsröra och bröd.
Recept & Foto: Mat.se/Mathem
KÖPSkaldjurscheesecake
Ingredienser:
Botten:
250 g kavring
100 g Smör
Fyllning:
4 st gelatinblad
500 g färskost
2 dl crème fraîche
0,5 dl hackad dill
170 g kräftstjärtar
1 msk pressad citron
Salt och peppar
Garnering:
Kräftstjärtar
Dill
Citron
Gör så här:
Mixa brödet till smulor. Blanda med smält smör. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant klädd med bakplåtspapper, 24 cm i diameter. Låt stå i kylen under tiden fyllningen görs.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Rör ihop färskost, crème fraiche och dill. Ta upp gelatinbladen och smält på svag tillsammans med 1/2 dl av fyllningen. Rör ner det smälta gelatinet i fyllningen.
Hacka kräftstjärtarna och blanda ner tillsammans med dill. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Häll fyllningen i formen och låt stå kallt i minst 5 timmar gärna över natten. Garnera med kräftstjärtar, dill och citron.
Fotograf: Louisiana Cookin
Sommarpavlova
Ingredienser:
Lemon Curd
110 g citron juice (2 st)
110 g ägg (2 st)
45 g äggula (3 st)
85 g strösocker (1dl)
50 g smör (osaltat)
Maräng
140 g (äggvita (4-5 st)
220 g Strösocker (2 ½ dl)
5 g vitvinsvinäger (1 tsk)
8 g majsstärkelse (1 msk)
Gör så här:
Lemon curd: Blanda samman alla ingredienser förutom smöret i en bunke som du kan sätta över ett vattenbad. Värm sedan lemon curden över ett vattenbad tills den blir krämig (85 grader) rör då och då. Ta bort från värmen, blanda i smöret och plasta. Låt stå i kylen min 2 – 3 tim.
Maräng: Sätt ugnen på 120 grader.
Vispa upp äggvitan och tillsätt sockret i omgångar. När du fått en styv och fin maräng blandar du i vinägern, vänd sist i majsstärkelse försiktigt med en slickepott. Bred ut marängen lagom tjock på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 120 grader i 90 minuter. Lufta ugnen varje 30 minuter. Stäng av ugnen sen och låt den stå på eftervärme tills den har svalnat.
Dekorera med vispad grädde, jordgubbar och lemon curd.
Fotograf: Instagram @jamiekamber
Vattenmelonsallad med burrata
Ingredienser:
Vattenmelon, kuber
Gurka (Lägg gärna gurkan i iskallt vatten för extra krisp)
Tomater
Burrata
Olivolja
Lime
Flingsalt
Färsk basilika
Gör så här:
Skiva alla ingredienserna och lägg på ett fat, ringa över olivolja och flingsalt och dekorera med basilika.
Foto & Recept: Instagram @foodbypau
KÖPMatjesilltårta
Du behöver:
Botten:
300 g kavring (eller liknande mörkt bröd)
100 g smält smör
Matjessillröra:
3 gelatinblad
2 burkar matjessill
3 msk sillspad
5 dl gräddfil
1 rödlök
2 finhackade kokta ägg
3-4 cm klippt gräslök
Garnering:
Finhackad färskpotatis, kokta ägg eller grönt som örter, ruccola eller gräslök.
Gör så här:
Smula sönder brödet och smält smöret. Blanda ner smöret och mixa samman.
Smöra form eller klä med bakplåtspapper och tryck ner botten i formen. Ställ i kylen i ca 10 minuter.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter och koka samtidigt upp sillspadet på svag värme i kastrull.
Finhacka löken, sillen och ägget och rör ihop med gräddfilen.
Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrull med sillspadet så de får smälta.
Blanda ner det smälta gelatinet, lite i taget i sillröran.
Häll slutligen ner röran i formen.
Låt stelna i kylen i minst 2-3 timmar.
Dekorera med gräslök eller ruccola. Strö över lite chiliflakes för extra sting.
Fotograf: Metro Mode