Parmesanrostad blomkål till ALLT om vi får bestämma – klar på 10 min
Vi har fått en dille på parmesanrostad blomkål. Inte nog med att det passar till typ allt, är det galet gott att bara njuta av som det är (yes, blomkål passar utmärkt som snacks). Dessutom är det klart på tio minuter. Här bjuder vi på receptet du bara måste testa!
Din rostade blomkål går att smaksätta med de kryddor och örter du gillar/har hemma och självklart går det bra att utesluta parmesanen.
Parmesanrostad blomkål
Du behöver (för ca fyra personer):
1 blomkålshuvud
1,5 msk olivolja
1,5 dl riven parmesan
+ salt, peppar, chiliflakes och finhackade färska örter efter tycke och smak.
Gör så här:
1. Säg ugnen på 225 grader.
2. Bryt av buketterna från blomkålen och skär sedan i skivor.
3. Lägg den skivade blmkålen på en bakålåtsklädd form och ringla över olja och kryddor.
4. Rosta i ugnen 8-10 minuter innan du strör över parmesanen.
5. Rosta sedan ytterligare fem minuter tills blomkålen fått fin färg och osten smält.
Fixa hela rätten genom att lägga till:
Ugnsbakad torsk:
Du behöver:
450 g färsk torskfilé
1 citron
Salt och peppar
Gör så här:
1. Värm ugnen till 225 grader (går utmärkt att sätta in torsken och blomkålen samtidigt).
2. Salta och peppra dina färska torskfiléer och lägg dem i en ugnssäker form.
3. Pressa över lite citronsaft och lägg ner skivor av citron.
4. Tillaga i ugnen ca 15 minuter.
Kokt sparris
Du behöver:
Sparris
Salt (2 tsk per liter vatten ungefär)
Gör så här:
1. Skär av den nedre delen av själken om det behövs (om den känns lite torr och tråkig).
2. Sjuk din sparris precis under kokpunkten i saltat vatten under lock i mellan 5-10 minuter.
Hemgjord aioli
Du behöver:
1 klyfta vitlök
2 dl rapsolja
1 ägg
En skvätt saft från citron
Salt
peppar
Gör så här:
Lägg en klyfta vitlök, ett rått ägg och två dl rapsolja i en hög mixerskål.
Ställ ner mixern i den höga skålen och mixa sedan på full effekt i ca 30 sekunder tills aioli bildats.
När du nått önskad konsistens pressar du ner lite citronsaft (eller annan syra från tex vitvinsvinäger), saltar och pepprar.
Lycka till!
Recept och foto till höger: Cassandra Brunstedt
Foto till vänster och nedan: TT/Bild