Nöje

Pinocciotårta – Sommarens bästa festtårta

Få saker är så älskade och klassiska på födelsedagsbordet som en härligt frasig och mjuk pinocciotårta. Spana in Dansukkers härliga receptet med friska jordgubbar nedan!

Foto: Dansukker/Unsplash

Kärt barn har många namn brukar man säga och pinnochiotårtan är inget undantag! Den går nämligen även under namn som herrgårdstårta, brittatårta och margaretatårta. Det är en härligt frasig tårta med maräng och mjuk grädde, som får en smakrik syra från fläder- och citroncurd och toppas med friska och söta jordgubbar. Denna tårta är helt klart ett säkert kort på nästa kalas!

Pinocciotårta

Pinocciotårta

Ingredienser

Fläder- och citroncurd
1 dl koncentrerad flädersaft
1 dl citronsaft
2 äggulor
1 ägg
3 dl Dansukker Syltsocker
75 g smör, rumstempererat

Kaka

100 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
5 äggulor
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng

5 äggvitor
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker

Topping

5 dl vispgrädde
1 l jordgubbar
valfria bär och ätbara blommor

 

Instruktioner

Börja med curden. Blanda alla ingredienser förutom smör i en kastrull. Låt sjuda under vispning i 3 minuter. Ställ kastrullen åt sidan och tillsätt smöret i omgångar. Sila genom en finmaskig sil.

Häll upp på en varm, väl rengjord burk och ställ i kylen.

Gör kakan. Sätt ugnen på 150°C, under och övervärme. Klä en plåt, cirka 40 x 40 cm med bakplåtspapper. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt en äggula i taget och rör mellan varje. Tillsätt sedan mjölk. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd ner i smeten. Rör smeten jämn och bred ut på plåten.

Vispa äggvitor till ett skum. Tillsätt socker och vispa till en hård maräng. Fördela marängen lite ojämnt över bottnen.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler och dela kakan på mitten.

Vispa grädde, skölj och skär jordgubbar i bitar. Bred på ett lager grädde över en av bottnarna. Ringla över curd och strö över jordgubbar. Lägg på nästa botten, bred på ett lager grädde och ringla över curd.

Dekorera med valfria bär och ätbara blommor.

Foto: Dansukker

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT

Pinocciotårtan är en härligt frasig tårta med en perfekt balans mellan sött och syrligt. Den består av flera lager av maräng, mjuk grädde och en fräsch fyllning av fläder- och citroncurd, och är kronad med saftiga jordgubbar.

En av anledningarna till att Pinocciotårtan är en så populär sommartårta är dess lätthet och friskhet. Marängen bidrar till tårtans krispiga och luftiga konsistens, vilket ger en lätt och behaglig upplevelse vid varje tugga. Den mjuka grädden ger en krämig och len textur som smälter i munnen och balanseras perfekt av den syrliga smaken från fläder- och citroncurden. Denna kombination av smaker skapar en uppfriskande och somrig känsla som är perfekt för varma dagar.

En annan fördel med Pinocciotårtan är att den är visuellt tilltalande och inbjudande. Den lockar med sina vackra lager av vit maräng, krämig grädde och färgstarka jordgubbar på toppen. Dess färgglada och fräscha utseende gör den till en perfekt tårta att servera på sommarens fester och evenemang. Den blir garanterat en favorit bland både vuxna och barn.

Pinocciotårtan kan också anpassas efter personliga preferenser och tillägg. För att ge den extra dekoration och smak kan man till exempel strö över rostade mandelspån eller garnera med myntablad för att lyfta fram de friska smakerna ännu mer.

Sammanfattningsvis är Pinocciotårtan en underbar sommartårta som erbjuder en kombination av frasighet, lenhet, sötma och syra. Dess lätta och fräscha egenskaper gör den perfekt för att njuta av under sommarens varma dagar. Så oavsett om det är en grillfest, picknick eller bara en härlig sommarutflykt, är Pinocciotårtan ett utmärkt val för att sätta guldkant på tillfället och fira sommaren på bästa sätt.

metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!