Pinocciotårta
Ingredienser
Fläder- och citroncurd
1 dl koncentrerad flädersaft
1 dl citronsaft
2 äggulor
1 ägg
3 dl Dansukker Syltsocker
75 g smör, rumstempererat
Kaka
100 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
5 äggulor
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng
5 äggvitor
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
Topping
5 dl vispgrädde
1 l jordgubbar
valfria bär och ätbara blommor
Instruktioner
Börja med curden. Blanda alla ingredienser förutom smör i en kastrull. Låt sjuda under vispning i 3 minuter. Ställ kastrullen åt sidan och tillsätt smöret i omgångar. Sila genom en finmaskig sil.
Häll upp på en varm, väl rengjord burk och ställ i kylen.
Gör kakan. Sätt ugnen på 150°C, under och övervärme. Klä en plåt, cirka 40 x 40 cm med bakplåtspapper. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt en äggula i taget och rör mellan varje. Tillsätt sedan mjölk. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd ner i smeten. Rör smeten jämn och bred ut på plåten.
Vispa äggvitor till ett skum. Tillsätt socker och vispa till en hård maräng. Fördela marängen lite ojämnt över bottnen.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler och dela kakan på mitten.
Vispa grädde, skölj och skär jordgubbar i bitar. Bred på ett lager grädde över en av bottnarna. Ringla över curd och strö över jordgubbar. Lägg på nästa botten, bred på ett lager grädde och ringla över curd.
Dekorera med valfria bär och ätbara blommor.
Foto: Dansukker