Nöje

Psykologen: Här är anledningen till att par alltid bråkar på IKEA

Ett besök till IKEA kan vara hur roligt som helst, du letar efter ett nytt matbord eller kanske bara någonting nytt. Ibland kan en tur till möbelvaruhusen förvandlas till en mardröm. När du och din partner bryter ihop vid tag-själv-lagret är det inte lika kul längre. Science Of Us har pratat med två psykologer för att ta reda på vad som får oss att börja bråka på IKEA.

Foto: Unsplash

Har du någon gång bråkat med din partner på Ikea så är du långt i från ensam. Har du däremot aldrig bråkat med din partner så är du nog förmodligen en av väldigt få. Det är som att mängden möbler, mat och inredningsdetaljer kan locka fram det värsta ur oss. Det är precis vad som händer oss på Ikea.

Enligt psykologiprofessorn Julie Peterson är det stora utbudet inredningsdetaljer en av anledningarna till att du och din partner kan förvandlas till värsta ovänner. Att själv shoppa och fatta köpbeslut kan vara påfrestande och stressigt, att dessutom göra det tillsammans med någon du tycker om kan vara jättetufft.

– En shoppingupplevelse, tillsammans med någon, är upplagd för konflikter. Du har så många valmöjligheter och på den andra sidan måste du balansera dina behov och önskemål med din partners behov och önskemål,  resultatet av detta kan skapa ett ”åskoväder”, säger Julie Peterson psykologiprofessor vid New Englands Universitet till Science Of Us.

Har ni olika åsikter om hur många glas en egentligen behöver eller om den blå soffan faktiskt är finare, så finns det en risk för att det blir dålig stämning. Har du väl blivit på dåligt humör menar psykologen Ozlem Ayduck att det blir som en ond spiral och tillslut minns du bara allt som är dåligt.

– När du är på dåligt humör för att din partner har spenderat en timme på att gå fram och tillbaka mellan två likadana soffor, är det en stor sannolikhet att du börjar minnas andra gånger de gjort livet tufft för dig. Det behöver inte vara din partner som får dig på dåligt humör, de kan ändå få ta emot all din ilska, säger Ozlem Ayduck, psykolog vid University of California, Berkeley till Science Of Us .

För att undvika att ni ska bråka nästa gång ni är på Ikea kan ni prata igenom besöket innan. Är ni osäkra på vad ni ska ha? Kika på hemsidan först. Har någon en tendens att bli ”hangry”? Planera in mat. Det viktigaste är att ni pratar med varandra. Om du vet att du blir frustrerad för att det är lång kö – berätta det innan ni kommer fram till kön istället för att skrika ut det när ni står i kön. Det viktigaste är nog att ni ger varandra en high five när ni går därifrån. Yes! Ni klarade det!

Läs också:

10 tecken på att du och din partner inte är rätta för varandra.

Studie visar: Snygga personer har sämre (och kortare relationer).

3 tecken på att du har en sund relation – enligt terapeuten.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!