Nöje

3 tecken på att du har en sund relation – enligt terapeuten

Om du trodde att det räckte med enbart kärlek för en sund relation behöver du tänka om. Det krävs mer än så för att er relation ska kunna klara sig i det långa loppet. Nedan listar terapeuten John Kim, som skriver för Psychology Today, vilka tre saker som krävs för ett livslångt och sunt förhållande.

Foto: Unsplash

– Min gamla definition av kärlek var två personer som satt i en jacuzzi i varandras famnar, drickandes champagne och spenderade tid tillsammans. Ja, det låter underbart. Jag har upplevt det. Men det är inte hållbart. Vattnet blir varmt, du blir klaustrofobisk och du glömmer bort vem du är, skriver terapeuten John Kim för Psychology Today.

Han menar att när nyförelselsen är över så krävs det mer än attraktion, kemi och bra sex. Vid ett nytt förhållande händer det ofta att personerna försöker kontrollera varandra (ofta omedvetet) för partnerns “bästa”. Men det som man själv tror är det bästa för ens partner behöver inte stämma överens med verkligheten – oftast vet partnern själv vad som är bäst för hen.

– Numera definierar jag kärlek som ett par som badar bubbelbad i två separata jacuzzis. Där bägge bestämt sig för att leva tillsammans och möta livet i samma riktning. Där de från varsitt badkar blickar ut över världen och hur långt de har kommit, skriver John Kim.

Att bada från varsitt jacuzzikar kan förstås även ses som en metafor för hur ett sunt förhållande bör ser ut. Du kan föreställa dig de separata badkaren som ett utrymme i livet mellan dig och din partner men där ni ändå delar samma syn på livet och där ni känner tillit gentemot varandra. Enligt terapeuten är ett sunt förhållande mer än minnen och starka känslor – sunda förhållanden kräver tid, arbete och tålamod. Nedan kan du ta del av vilka tre saker som John Kim tycker krävs för ett sund och livslång relation.

1. Utrymme för att fortsätta vara du

Nyckeln till ett sunt förhållande är att två personer med separata liv börjar dela livet tillsammans – istället för att försöka få två olika liv att bli ett. I det gemensamma livet ni börjar dela är det viktigt att fortsätta ha sitt “egna liv”.

2. Sträva mot samma riktning

Att sträva mot samma riktning innebär att stötta, lyssna, kommunicera och att låta din partner vara sig själv och göra sina egna beslut. Det betyder också att dela samma värderingar och ha samma syn på livet. Att jobba tillsammans och inte mot varandra är viktigt för att relationen ska hålla sig sund.

3. Kunna lita på varandra

Att tillit hör till listan är knappast någon nyhet för dig – det är verkligen otroligt viktigt att kunna lita på sin partner. Men precis som en eld behöver den “eldas på” för att fortsätta brinna och tilliten är inget undantag. Tilliten måste förtjänas och när ni slutar med det kommer elden mellan er sakta att dö ut.

Läs också:

Psykologen: Här är anledningen till att par alltid bråkar på IKEA.

Här är anledningen till att du tappar bort dig själv i ett förhållande – och så ändrar du på det.

Lyckoforskare: 10 saker som kommer att göra dig lyckligare.

Studie visar: Snygga personer har sämre (och kortare relationer).

10 tecken på att du och din partner inte är rätta för varandra.

Källa: Psyochology Today

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!