Recept på hummercocktail – här är Leif Mannerströms goda variant med Rhode Island-sås
Fira in det nya året med klass och bjud på stjärnkocken Leif Mannerströms goda hummercocktail.
Sätt guldkant på nyårsfirandet med den legendariske kocken Leif Mannerströms recept på hummercocktail! Denna eleganta förrätt med Rhose Island-dressing är utsökt god och kommer garanterat att imponera på dina gäster.
Hummercocktail
Ingredienser:
1 hummer, per person
1 kruka romansallad, sköljd
3 tomater
10 cm gurka
4-5 champinjoner
olja, till champinjonerna
citronsaft, till champinjonerna
0,5 avokado, klyftad
bröd till krutonger
smör och olja till stekning av krutonger
4 tsk färsk laxrom
rom från hummern
färsk dill
Hemslagen majonnäs
6 dl olja
2 äggulor
ca 1 msk senap (svensk och fransk blanda 50/50)
ca 1 msk vinäger av bra kvalitet, rödvin- eller vitvin
Rhode Island-sås
2 dl majonnäs
1,5 dl gräddfil
1,5 dl chilisås
0,5 krm cayennepeppar
ev pepparrot, finriven (efter smak)
1 tsk madeiravin
1 tsk konjak, om du vill
Gör så här:
Koka hummern i lättsaltat vatten, låt vila i koklagen.
Förbered grönsakerna:
Skölj salladen, strimla en del men spara ett par fina blad hela.
Kryssa tomaterna, doppa i skållhett vatten och ta upp, dra av skalet. Strimla fint.
Skala, klyv och kärna ur gurka, strimla fint.
Strimla champinjonerna fint, droppa över lite olja och citron så de håller sig fräscha.
Vänta med att ta ur och klyfta avokadon innan servering så att den inte hinner bli missfärgad!
Rhode Island
Börja med majonnäsen. Se till att ingredienserna till majonnäsen är rumstempererade.
Vispa ihop äggulor med senap och vinäger, droppa/häll försiktigt ner olja medan du fortsätter vispa (sätt bunken på en fuktig disktrasa så står den stadigt).
Blanda 2-3 dl av din majonnäs med gräddfil och chilisås. Smaka upp såsen med kajennpeppar, pepparrot, madeira och konjak.
Krutonger
Skär bort brödkanter och skär brödet i små kuber. Stek dem knapriga i olja och smör.
Rensa hummern
Klyv hummern, ta ut hummerstjärten och plocka köttet ur klorna. Försök spara ett helt klo-skal kvar till dekoration. Glöm inte heller att spara resten av skalen för att koka fantastiskt god fond eller soppa på vid ett annat tillfälle!
Skär hummerstjärten i skivor längs med så att det blir som en fin solfjäder, pass på den mörka strängen i stjärten, den ska bort.
Servering
Lägg strimlad romansallad i botten på cocktailglas, därefter tomat, gurka, champinjoner och ”hummerfjädern”. Ringla över lite av såsen, stick ner en avokadoklyfta och toppa med hummerrom, laxrom, krutonger, hummerklo och dillvippa.
Fotograf: TV4