Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Recept: Klassiska köttbullar på Leif Mannerströms vis

Inget julbord är komplett utan köttbullar. Gör julen extra god i år med Leif Mannerströms familjerecept på den traditionsenliga klassikern.

Foto: Instagram @leifmannerstromofficial/Pexels

Leif Mannerström är krögaren och tv-personligheten som anses vara en av Sveriges bästa kockar genom tiderna. Med hans recept på mat som hör julen till är man med andra ord i trygga händer, och hans recept på klassiska köttbullar är inget undantag.

För fler tips om hur du lagar julmat från grunden, kolla in Mannerströms julkokbok som innehåller recept på allt du behöver och lite till.

Klassiska köttbullar KÖP

Klassiska köttbullar

Du behöver: 

800 g nötfärs

800 g blandfärs

2 dl gräddmjölk (1 1/2 dl mjölk, 1/2 dl grädde)

2 dl ströbröd

2 ägg

1 dl vatten

4 medelstora kokta potatisar

2 stora gula lökar

1 tsk farinsocker

2 msk ansjovisspad

4 msk konc. kalvfond

2 msk Kikkoman soja

smör till stekning
salt och peppar

Till servering:
potatismos
rårörda lingon

Gör så här:

Rör ihop gräddmjölken, ströbröd, ägg och vatten till en lös smet. Ställ åt sidan att svälla en stund. Mosa potatisen fint med en gaf- fel. Skala lökarna. Riv den ena, finhacka och stek den andra gyl- lenbrun (detta ger en godare färs med två sorters löksmak).

Blanda ihop alla ingredienser hastigt till en smidig smet. Salta och peppra. Provstek en klick för att smaka av kryddningen.

Forma så runda bullar det någonsin går och stek dem gyllen- bruna i smör i omgångar. Servera köttbullarna med potatismos och rårörda lingon.

Foto & Recept: Leif Manneström

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!