Recept: Klassiska köttbullar på Leif Mannerströms vis
Inget julbord är komplett utan köttbullar. Gör julen extra god i år med Leif Mannerströms familjerecept på den traditionsenliga klassikern.
Leif Mannerström är krögaren och tv-personligheten som anses vara en av Sveriges bästa kockar genom tiderna. Med hans recept på mat som hör julen till är man med andra ord i trygga händer, och hans recept på klassiska köttbullar är inget undantag.
För fler tips om hur du lagar julmat från grunden, kolla in Mannerströms julkokbok som innehåller recept på allt du behöver och lite till.
Klassiska köttbullar
Du behöver:
800 g nötfärs
800 g blandfärs
2 dl gräddmjölk (1 1/2 dl mjölk, 1/2 dl grädde)
2 dl ströbröd
2 ägg
1 dl vatten
4 medelstora kokta potatisar
2 stora gula lökar
1 tsk farinsocker
2 msk ansjovisspad
4 msk konc. kalvfond
2 msk Kikkoman soja
smör till stekning salt och peppar
Till servering:
potatismos
rårörda lingon
Gör så här:
Rör ihop gräddmjölken, ströbröd, ägg och vatten till en lös smet. Ställ åt sidan att svälla en stund. Mosa potatisen fint med en gaf- fel. Skala lökarna. Riv den ena, finhacka och stek den andra gyl- lenbrun (detta ger en godare färs med två sorters löksmak).
Blanda ihop alla ingredienser hastigt till en smidig smet. Salta och peppra. Provstek en klick för att smaka av kryddningen.
Forma så runda bullar det någonsin går och stek dem gyllen- bruna i smör i omgångar. Servera köttbullarna med potatismos och rårörda lingon.
Foto & Recept: Leif Manneström