Recept på ljuvliga påskdesserter
Efter en mörk vintersäsong välkomnar vi den färgsprakande påsken med öppna armar. Nedan delar vi några härliga recept på påskdesserter som passar ypperligt till kaffet och de vackra tulpanerna på påskbuffén.
Ljust muscovadosocker, vaniljsocker och muscovadosirap är några av de ingredienser som finns i påskens godsaker. Bjud på en härligt krämig påskpannacotta med smak av aprikos eller mördegsformar med mandelfyllning. Varför inte baka en gul och kul påsktårta med ett täcke av äggformat påskgodis?
Spana in de smarriga recepten nedan!
Påskpannacotta med kanelflarn
Du behöver: 4-6 portioner
1/2 liter vispgrädde
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 1/2 dl finhackade, torkade aprikoser
Flarn
50 g smör eller margarin
1/2 dl Dansukker Farinsocker
3 msk Dansukker Muscovadosirap
6 msk vetemjöl
2 krm mald kanel
50 g flisad mandel
Garnering
Pralin
Gör så här:
Blanda grädde, gelésocker och aprikoshack i en kastrull. Koka upp och koka i en halv minut. Låt svalna något innan blandningen fördelas i snygga glas. Ställ i kylskåp.
Smält matfettet i en kastrull på spisen. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Klicka och bred ut smeten glest på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 8 minuter.
Låt svalna helt. Garnera pannacottan med ett flarn och en påskpralin vid serveringen.
Recept & foto: Dansukker
Påsktårta
Du behöver: ca 12 bitar
Deg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
1/2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
Fyllning
150 g sötmandel
75 g smör eller margarin
3 ägg
1 1/2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
Garnering
4 dl Dansukker Ekologiskt Florsocker
Vatten
Gul hushållsfärg
Påskgodis
Gör så här:
Arbeta samman ingredienserna till degen och stoppa den i en plastpåse som får vila 1 timme i kylskåp. Kavla ut degen och klä en springform, cirka 25 cm i diameter, med degen. Mal mandeln. Smält matfettet. Vispa äggen och de båda sockersorterna pösigt. Blanda i mandel och matfett. Häll smeten i den degklädda formen. Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 20 minuter.
Låt svalna. Ta kakan ur formen. Blanda florsocker, vatten och färg till en slät glasyr. Garnera med påskgodis.
Recept & foto: Dansukker
Påskformar
Du behöver:
Deg
250 g vetemjöl
1 ¼ dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 krm salt
125 g smör eller margarin i bitar
2 äggulor
1 msk kallt vatten
Fyllning
3 äggvitor
1 krm salt
1/2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
125 g rumstempererat smör eller margarin
100 g mald, skalad mandel
1 1/4 dl vetemjöl
1 dl sylt, valfri sort
Garnering
Dansukker Ekologiskt Florsocker
Påskgodis
Gör så här:
Smörj 12 stycken brioche- eller andra veckade formar. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, salt och matfettet i en skål och rör om tills fettet är finfördelat. Tillsätt äggulor och vatten och arbeta samman till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i cirka 30 minuter.
Vispa äggvitor och salt till ett fast skum. Tillsätt därefter sockret under fortsatt vispning. Arbeta in matfettet och därefter mandel och vetemjöl.
Tryck ut degen i formarna. Lägg en knapp matsked sylt i varje form. Fyll därefter formarna med mandelsmet. Grädda mitt i ugnen i 175 °C (varmluft 150 °C) och grädda i cirka 30 minuter. Dofta florsocker över kakorna vid serveringen. Lägg en bit påskgodis på varje kaka.
Recept & foto: Dansukker