Så bakar du den perfekta prinsesstårtan
Inget slår en härlig prinsesstårta med fluffig botten, syrlig hallonsylt, mjuk vaniljkräm, vispad grädde och ett täcke av smakrik marsipan. Nedan delar vi ett recept på den perfekta prinsesstårtan – vinnaren vid varje högtid och kalas!
Prinsesstårtan är klassikern som aldrig går ur tiden, den förgyller varje fest och högtid med sin härliga smak av grädde och marsipan. Nedan delar vi ett recept på den perfekta prinsesstårtan för dig som har något särskilt att fira eller bara vill överraska någon du tycker om!
Prinsesstårta
Du behöver:
Hallonsylt
250 g hallon
250 g Dansukker Syltsocker
Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl grädde
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk majsstärkelse (ex. maizena)
25 g rumstempererat smör
Tårtbotten
4 ägg
2 dl Dansukker Strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
Garnering
4 dl vispgrädde
400 g grön marsipan
50 g rosa marsipan
Dansukker Florsocker
Gör så här:
Börja med hallonsylten. Skölj bär och lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsocker och koka under omrörning i 5 minuter. Tag kastrullen från värmen och skumma noga. Häll upp sylten i en varm, ren burk och slut väl. Ställ i kylen.
Förbered vaniljkrämen. Skrapa ur vaniljstången och koka upp tillsammans med grädde. Ta upp stången ur grädden. Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och majsstärkelse poröst. Häll grädden över äggsmeten under uppvispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning.
Lyft bort från plattan när krämen tjocknat. Häll vaniljkrämen genom en finmaskig sil ner i en skål och tillsätt smör lite i taget under vispning. Platsa skålen och ställ i kylen.
Sätt ugnen på 175 °C, under- och övervärme. Smöra en rund form som är cirka 20 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Vänd ner i äggsmeten och blanda till en jämn smet. Häll upp i formen.
Grädda tårtbottnen i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt vila i formen i 5 minuter. Stjälp upp kakan på galler och låt svalna.
Montera tårtan när bottnarna och vaniljkrämen är helt kall och sylten tjocknat. Vispa grädden och skär tårtbottnen i tre delar. Lägg en av bottnarna på ett serveringsfat och bred på hallonsylt. Lägg på nästa botten och bred på vaniljkräm.
Lägg på den sista bottnen och bred på grädden uppe på och runt om tårtan. Lägg det mesta av grädden mitt på bottnen så att tårtan blir ”bullig”. Ställ kallt medan du förbereder marsipanen.
Knåda den gröna marsipanen till den blir mjuk och kavla ut den till cirka 3-4 mm tjock och större än själva tårtan. Använd florsocker om marsipanen fastnar eller en kavelmatta. Vänd över marsipanlocket på tårtan och forma den med händerna runt tårtan. Skär bort kanterna så att den blir jämn.
Använd överflödig marsipan och forma till blad. Skär försiktigt med en kniv så att bladen får mönster. Knåda den rosa marsipanen och rulla små bollar. Lägg bollarna i en plastpåse så att de får plast på båda sidorna. Tryck ut bollarna med fingret så att det blir små tunna blad. Rulla ihop bladen och sätt omlott på varandra så att det blir en ros.
Dekorera tårtan med blad, rosor och pudra med florsocker.
Fotograf: Dansukker