Saffranskaka – julens godaste kaka
Här bjuder vi på ett härligt favoritrecept på saftig saffranskaka. Ett måste till adventsfikat eller glöggfesten.
Den går snabbt att göra och smakar ljuvligt (och juligt) av saffran! Saffranskaka är ett jättebra alternativ när man inte hinner eller orkar göra lussebullar!
Saffranskaka
Ingredienser:
200 g smör (rumstempererat)
2½ dl strösocker
3 ägg
1 paket saffran (0,5 g)
1 sockerbit
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Mortla saffranet med en sockerbit och lägg det sedan i en kastrull med mjölken. Sjud under omrörning och ställ av från plattan.
Blanda vetemjöl med bakpulver och sikta ner i smeten under omrörning varvat med saffransmjölken.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°, ca 50 min.
Kontrollera med en sticka om klar.
Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker före servering.
Servera gärna med rårörda hallon och vispad grädde.
Fotograf: Unsplash