Shepherd’s Pie, – Fira St. Patrick’s day med en irländsk klassiker
På torsdag den 17 mars firar Irland sin nationaldag till minne av skyddshelgonet Saint Patrick. För att uppmärksamma högtidsdagen har den hyllade köksmästaren Mattias Dahlström tagit fram en modern version av den irländska klassikern Shepherd’s Pie, med spännande smaker och tillbehör.
Inför St. Patrick’s Day har Mattias Dahlström, köksmästare på den nyöppnade restaurangen La Boca Doce i Stockholm, tolkat en irländsk klassiker och gett den en modern tvist med nya fräscha smaker. Rätten har fått namnet Shepherd’s D.E.W. – efter den irländska nationalrätten Shepherd’s Pie. Hemligheten bakom den här varianten är cheddarost och en rejäl skvätt Tullamore D.E.W.
Även tillbehören är viktiga komponenter för att lyfta smakupplevelsen. En krispig sallad med fräscha smaker och olika texturer binder ihop rätten. Tillsammans med en klassisk irländsk dryckeskombination, en så kallad D.E.W & A Brew, alltså en whiskey tillsammans med öl, ges en fullständig smakupplevelse av rätten!
Spana in receptet nedan!
Lammragu
Du behöver: (6 personer)
2 st lammlägg
Vetemjöl
4 st tärnade morötter
2 st tunt skivade bananschalottenlökar
2 stänger tunt skivad blekselleri
3 dl Tullamore D.E.W.
5 dl vatten
20 g timjan
Svartpeppar
Salt
Olja till stekning
2 st rivna vitlöksklyftor
1⁄2 st tunt skivad röd chili
Gör så här:
Värm ugnen till 170 grader.
Krydda lammläggen med salt, peppar, vänd i mjöl. Stek i neutral olja tills de får fin färg.
Lägg i morot, selleri och lök och låt fräsa i någon minut. Tillsätt timjan, vitlök och chili.
Häll över Tullamore D.E.W. och vatten så det täcker lammläggen till hälften. Lägg på lock och ställ in i ugnen och baka i ca 2 timmar, eller tills att köttet släpper helt från benet. Du kan också koka lammläggen i tryckkokare, koka då i ca 35–40 minuter.
Plocka köttet från benet och dra i mindre bitar. Lägg tillbaka köttet i stekpannan och koka ihop, smaka av med salt och svartpeppar.
Potatispuré
Du behöver: (6 personer)
1 kg mjölig potatis
200 g smör
2 st äggulor
1 dl grädde
2 dl mjölk
100 g lagrad cheddar
Salt
Gör så här:
Skär smöret i kuber och låt stå framme för att tempereras.
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Värm upp mjölk och grädde i en kastrull. Häll av potatisen och låt ånga av.
Lägg över potatisen i en skål och lägg i hälften av smöret i kastrullen.
Pressa potatisen över smöret, häll över två tredjedelar av gräddmjölken och salta. Blanda med slickepott eller
träslev. Använd helst inte en visp då potatispurén lätt blir klistrig i konsistensen.
Tillsätt hälften av osten och äggulan. Smaka av med salt och späd eventuellt med mer gräddmjölk. Lägg
potatispurén i spritspåse när purén är klar.
Montering och servering:
Värm ugnen till 200 grader och sätt igång grillfunktionen. Lägg lammragun i botten av en ugnssäker form och spritsa potatispurén över ragun. Riv resterande ost över och gratinera i ugnen tills den får fin färg, ca 10–15 minuter beroende på ugn.
Endiviesallad med lagrad cheddar och marconamandlar
Du behöver: (6 personer)
1 st gemsallad
1 st röd endive
1 st rött äpple
Hackade marconamandlar
Lagrad cheddar
1 dl turkisk yoghurt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till dressingen och smaka av med salt.
Whiskeydressing
Du behöver:
1 st fint skuren bananschalottenlök
1 tsk dijonsenap
1 msk honung
4 cl Tullamore D.E.W.
1 st citron – skal och saft
5 stänk grön Tabasco
Salt
1⁄2dl Olivolja
Gör så här:
Skär bort roten och plocka salladen, försök hålla bladen hela. Tvätta och slunga i salladsslunga. Skiva äpplet tunt.
Lägg yoghurten i botten av en skål. Ställ salladsbladen i yoghurten och placera äppelskivor runt om. Häll över
dressingen med en sked och se till att den rinner ner mellan bladen.
Strö över hackade mandlar och riv över osten.