Västerbottensostpaj med brynt smörkräm
6-8 portioner, Tillagningstid 40 minuter
Du behöver:
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning:
300 g riven Västerbottensost®
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 nypa svartpeppar
1/3 purjolök
Brynt smörkräm:
50 g smör
3 dl crème fraiche
salt
Topping:
Finhackad salladslök
Gräslök
Gör så här:
Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm i diameter). Nagga i botten och baka i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
Vispa ägg och grädde. Tillsätt den riven Västerbottensosten, salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet. Skär purjolöken i avlånga, mindre bitar och lägg på toppen. Grädda i ca 20 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna.
Lägg smöret i en kastrull och smält på hög värme. Fortsätt värma smöret under omrörning tills det är brynt, var noga så det inte blir bränt. Ta av från värme och häll över i en skål och låt svalna.
Blanda det svalnade smöret med crème fraiche till en jämn kräm. Smaka av med salt.
Innan servering:
Toppa Västerbottensostpajen med smörkrämen och finhackad salladslök samt gräslök.
Foto: Västerbottensost