Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Så briljerar du som vän! 5 tips som fördjupar nya och gamla relationer

Har du upplevt vänskap vid första ögonkastet? Eller bara fått mersmak av att hänga extra mycket med dina vänner? Här ger journalisten Elin Liljero Eriksson, som skrivit den första handboken om vänskap på svenska – Underbara krångliga vänskap – tips på om hur du kan ta hand om dina vänskapsrelationer, nyfunna som gamla. 

Foto: Pexels

1. Ha realistiska förväntningar

Vänskapen är helt unik i sin form. Den är fri, kravlös och bortom tydliga regler och manualer. Det är det som gör den så fin eftersom den, i sin allra renaste form, endast behöver kärlek för att existera. Men det är också det som gör att den kan bli rätt så krånglig och skapa fel förväntningar. Den ena kanske förväntar sig att ni ska ses ofta, medan den andra tycker om att det får ta lite tid för att få längta lite. Den ena kanske öppnar upp sig snabbt för den andra, medan den andra behöver mer tid. Att ha olika förväntningar på en vänskapsrelation är en vanlig orsak till varför konflikter och besvikelser uppstår mellan vänner. Först och främst, känn av att er relation är ömsesidig, det vill säga, att ni båda vill vara med varandra och att ni båda mår bra av det. Sedan, anta aldrig något om din vän som du inte vet. Att hon eller han inte svarar på ett sms eller inte tar initiativ till att ses kanske enbart beror på omständigheter som gjort att den inte kunnat det, inte för att den inte vill.

2. Våga vara sårbara inför varandra

Kanske du blivit sådär vänskapligt förälskad i en ny vän i sommar. Hur gör man då när den där förälskelsen har lagt sig och sann kärlek ska skapas och bestå? Här finns en grundläggande nyckel: att våga blotta sitt inre och visa sin sårbarhet inför varandra. När du kan visa dina känslor, reflektera kring dem, använda dem och sätta ord på dem tillsammans med din vän skapas närhet. Det kan kännas självklart, men ofta lägger vi på filter av bara farten, ibland kanske även murar, inför andra i rädsla för hur de ska uppfatta oss. Även för våra nära vänner. Men att göra det är som att sätta upp hinder för att vänskapsrelationen ska kunna bli sådär ärlig och djup som den skulle kunna vara, och då förlorar den inte bara sin hållbarhet och kraft, utan också sin näring.

3. Prioritera varandra

Det är lätt att översköljas av jobb, studier och annat som pockar på när hösten drar igång. Och av bara farten så kanske tiden med vänner uteblir, eller bara existerar i form av den skådnings- och uppvisningsverksamhet som finns på sociala medier. Men vänskapsrelationer är en färskvara (även om just den relationsforman har en rätt lång hållbarhet!) och mår som allra bäst av lite omvårdad. Förvänta dig inte att ni ska ses lika ofta eller på samma sätt som i somras då ni hade mer tid, utan lägg ribban på en nåbar nivå, om det så är att ta kaffe på stående fot innan jobbet, gå en power walk varannan vecka, eller köra en helkväll en gång i månaden. I en vänskap är kontinuitet A och O, men kvalitet är viktigare än kvantitet.

4. Definiera vänskapen

Berätta hur mycket du tycker om din vän och att du värderar vänskapen er emellan. Att våga uttrycka sina känslor för sin gamla eller nya vän kan ge en härlig energi- och näringsinjektion för relationen. Det kan också vara värdefullt att definiera vänskapsrelationen genom att sätta ord på vänskapen för vad den är för att få en skjuts till att se möjligheter eller våga ta steg i att fördjupa, vårda och upprätthålla förtroendet mellan er.

5. Håll förtroendet

Kanske ni har kommit närmare varandra under sommaren och delat förtroliga saker med varandra. Se till att behålla dem mellan er. Att ha tillit och hålla förtroendet och inte låta det som sagts få fötter är heligt i en vänskap. Tillit är också något av det viktigaste för att en vänskapsrelation ska förbli intim och stark. Finns förtroendet och tilliten mellan er är det lättare att visa sig sårbar, inte hålla inne saker och berätta när något känns jobbigt i relationen.

Foto: Rickard Liljero Eriksson

Skådespelaren och Bianca Kronlöf och bästisen Elin Söderquist firade 10 år som vänner 2018. I boken Underbara krångliga vänskap berättar de och fler kända profiler sin vänskapsresa.

Tips från: Underbara krångliga vänskap

Läs även:

Så underhåller du dina kompisrelationer – både när ni inte ses och när ni ses.

Så vet du att du är en dålig kompis.

Därför blir det svårare att skaffa nya vänner när vi blir äldre.

18 anledningar till varför din syster är världens bästa vän.

8 tecken på att du och din kompis har växt ifrån varandra.

KÖP

Foto: Pexels

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!