Så enkelt gör du din egen äppelmust (och festlig äppelbellini)!
Ta vara på de sista äpplena innan de faller till marken genom att göra din egen supergoda äppelmust. Allt du behöver är en råsaftcentrifug och någon form av filter, samt ett gäng äpplen för att lyckas med musten. Och du, när du väl har din must är det väldigt enkelt att sedan slänga ihop en bubblig äppelbellini.
Här guidar vi dig till hur du enkelt slänger ihop din egen äppelmust – men även äppelbellini.
Du behöver:
Råsaftcentrifug
Filter (går tex bra med kaffefilter)
Ett gäng äpplen (1 kg äpplen ger ca 0,6 liter äppelmust)
Gör så här:
1. Plocka dina äpplen direkt från trädet eller köp i affären den mängd du vill ha.
2. Välj bort de äpplen som börjat se övermogna ut, det kan nämligen påverka smaken. Fallfrukt går fint men de måste vara fräscha.
3. Kör dina äpplen i råsaftcentrifugen.
4. Använd någon form av filter eller saftmaja för att filtrera musten.
Förvara musten (två alternativ):
Vill du ha en hållbar must så är det ett måste att pastörisera musten. Då behöver du hetta upp musten i glasflaskor till mellan 70 – 75 grader i ugnen under ca 20-30 minuter. Se sedan till att vakuumförsluta flaskorna.
Ett annat alternativ är att frysa in den färdiga musten i plastflaskor och ta fram och låta tina när du blir sugen/får oväntat besök.