Nöje

Så gör du dina egna städprodukter

Vet du vad dina rengöringsprodukter där hemma faktiskt innehåller? För de flesta är svaret på denna fråga förmodligen nej. Städexperten Marlene Eriksson tipsar om hur du kan istället kan använda dig av enkla medel som de flesta redan har hemma – något som är bra för både plånboken och miljön.

Foto: Pexels/Unsplash

Istället för att använda sig av städprodukter som innehåller kemikalier som är okända för de flesta av oss går det utmärkt att använda sig av saker som redan finns i de flesta hem. Enligt Marlene Eriksson klarar man sig utmärkt med ett fåtal enkla medel: såpa, diskmedel och ättika. 

Såpa innehåller till exempel tallbarrsolja, vilket gör ytor feta och förebygger att smuts och annat fastnar på ytorna. Detta gör att såpa är utmärkt att använda vid städning av toaletten. 

På samma sätt kan man använda såpa som rengöringsmedel i duschen. Ett tips är att blanda ut det med citron så att det dessutom doftar gott. Spreja duschen med blandningen efter användning – hur ofta beror på hur mycket kalk man har. 

Om man har mycket kalk i duschen så kan man helt enkelt blöta en svamp, applicera lite ättika, och torka av. Ättikan tar då bort kalken. Citron går också bra att använda för detta ändamål.  

Något annat som ättika kan användas till är sköljmedel, enligt Eriksson. Hon tipsar om att blanda ättikan med oljor, till exempel lavendelolja, för att få en god doft. Håll dock i åtanke att sköljmedel inte passar alla kläder! 

När det gäller rengöring av golv så kan medel som innehåller kemikalier rentav skada vissa typer av golv. Risken är att golvet blir matt, fult, och tappar sin glans. I många fall är det bättre att använda såpa i lagom mängder. För mycket kan nämligen resultera i att golvet blir klibbigt, vilket gör att damm och smuts få fäste på golvet. 

Här nedan hittar du Erikssons tips på hemmagjorda rengöringsmedel:

Läs även:

Därför bör du tvätta med såpa.

Enkla knepet som gör att du städar hela ditt hem – på endast 15 minuter.

Därför ska du alltid tvätta kläder med ättika.

Källa: TV4

Toalettspray

Toalettspray

Du behöver:

3 msk ättika

1/2 dl såpa

5 dl vatten

Foto: Unspalsh

Nästa bild
Hushållsspray

Hushållsspray

Du behöver:

5 ml såpa el. diskmedel

5 dl vatten

Foto: Unsplash

Nästa bild
Badrumsspray

Badrumsspray

Du behöver:

1-2 tsk såpa

1 dl ättika

Saften från 1 citron + vatten

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!