Så kan du hjälpa de drabbade i Israel-Palestina-konflikten
Den eskalerande Israel-Palestina-konflikten har berört människor världen över. Vi listar organisationerna som hjälper civila på plats.
Den 7 oktober anföll den terrorklassade organisationen Hamas södra Israel, vilket resulterade i att omkring 1 400 personer dödades och 3 500 skadades, enligt Läkare utan gränser. Civila togs också som gisslan, det skriver Amnesty.
Israel har i sin tur svarat med flygangrepp och blockad mot Gaza, där minst 2 750 palestinier dödats och 9 700 skadats sedan den 7 oktober. Gazaremsan är en av jordens mest tätbefolkade platser och i nuläget är omkring 2,2 miljoner människor instängda på området. Den totala blockaden innebär att ingen humanitär hjälp kommer in och läget klassas som en humanitär katastrof.
Nedan listar vi organisationer som hjälper krigets offer.
Röda Korset
Röda korset har funnits i Palestina sedan 1967 och räknas till en av de viktigaste humanitära organisationerna i regionen.
Deras hjälpinsatser består bland annat av:
- Ge sjukvård, ambulansservice och förstahjälpen.
- Skydd för civila.
- Se till att människor har tak över huvudet och förnödenheter i kriser.
- Bistå människor med rent vatten, hygien och sanitet.
- Stärka lokal beredskap inför hälsokriser.
Röda korset finns också på plats i Israel för att hjälpa utsatta människor i kriser och katastrofer. De är opartiska och neutrala.
Rädda barnen
Rädda Barnen är en av de största organisationerna som arbetar i de ockuperade palestinska områdena. De förmedlar humanitärt stöd till barn och familjer, och arbetar med utvecklingsbistånd för att stödja mänskliga rättigheter.
Utöver akuta insatser kan det till exempel handla om att:
- Ge kontantstöd till drabbade familjer
- Ge barn möjlighet att fortsätta sin utbildning
- Skapa trygga barnvänliga platser där barn kan leka och bearbeta känslor
- Se till att barn som far illa får psykosocialt stöd
- Ge stöd till nyblivna mammor
“Den dramatiska eskaleringen av våldet berövar israeliska och palestinska barn deras liv, framtid och rättigheter. Barnen har ingen makt att påverka situationen men drabbas ändå av våldet”, säger Gabriella Waaijman, Rädda Barnens globala humanitära chef. “De tvingas bevittna brutala övergrepp och utsätts för svåra känslomässiga trauman. Nu måste alla möjliga insatser sättas in för att skydda barnen och ge dem allt det stöd de behöver.”
Läkare Utan Gränser
Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet. De är på plats i Gaza och ger akut sjukvård och stöttar vårdinrättningar med mediciner och utrustning.
Ge en gåva till Läkare Utan Gränser