Så tar du bättre bilder med mobilen – 10 enkla knep
Har du också en telefon som svämmar över av bilder du aldrig orkar radera? Vi är många som tar trettio bilder på samma motiv för att få till just det där vi var ute efter, och ändå blir det inte bra. Med några enkla knep effektiviserar du processen – och slipper sitta och radera misslyckade försök i all oändlighet.
Det handlar faktiskt mindre om kameran än vad man kan tro – och mer om den som är bakom. Med några enkla knep blir du en proffsfotograf över natten. Det enda du behöver är en vanlig mobilkamera.
Rengör linsen
Kameralinsen blir lätt smutsig och fet, ett vanligt problem som ger fula korniga bilder med dålig kvalité. Vill du alltid vara redo för en bra bild, se till att bära med dig en liten putsduk i fickan!
Fota under “Gyllene timmen”
Den gyllene timmen (på engelska “Golden hour”) sker i samband med soluppgång och solnedgång. För bra bilder vill man gärna ha ett mjukt och varmt ljus utan stora kontraster. När solen står högt mitt på dagen leder det till stora och skarpa kontraster. Försök därför hålla dig till soluppgång och solnedgång.
Testa olika perspektiv
Det är lätt att fastna i mönster när man fotograferar. Lek med perspektiven, böj dig ner, fota ovanifrån, sätt dig på huk eller fota underifrån. Resultatet blir kreativa och lekfulla bilder som kan skapa magi!
Använd linjer och detaljer
Leta efter linjer i din omvärld, det leder blicken vidare. Ledande linjer kan vara vad som helst som har en rak linje, stigar, räcken och trappor. Ögat dras då naturligt vidare och skapar en närmast hypnotisk effekt på betraktaren. Försök även hitta intressanta detaljer att integrera i bilden.
Keep it simple
Var dock noga med att inte göra det för komplicerat i onödan! Händer det för mycket upplevs bilden lätt som stökig. Det är lättare att få till en fungerande komposition med färre motiv. Det gör inget om det blir mycket luft runtomkring, det kan snarare förstärka effekten för det faktiska motivet.
Få ett djup i bilden
För att bilden inte ska upplevas som platt finns det flera vägar att gå. Ett bra sätt är att följa naturliga linjer och få med detaljer i förgrunden, ex. stenar, växter eller blommor. Testa annars att använda ljuskällor som befinner sig längre bort i rummet än själva motivet eller att låta bakgrunden vara ofokuserad och suddig.
Gå närmre
Desto vidare bild, ju mer måste hända i bilden. Detaljer i närbild skapar mycket intresse och ett vanligt misstag är att man befinner sig för långt bort från det man fotar. Testa därför alltid att gå närmre om du har svårt att få till en bild.
Silhuetter, reflektioner och skuggor
Skuggor, silhuetter och reflektioner skapar dramatik och stimulerar din fantasi. Silhuetter kan du skapa genom att ta bilder med starkt motljus och låta ljuskällan finnas bakom motivet. När det gäller reflektioner kan man med fördel använda sig av ett “grodperspektiv” och skuggor får du lättast till när solen står lågt på himlen. Ändra exponeringen något så att skuggorna blir riktigt mörka med hög kontrast.
Symmetri
Får du till en symmetri i bilderna upplevs de som harmoniska och lugna för betraktaren. Du kan rama in ditt objekt med naturliga mönster, en dörröppning eller allé. Ligger tyngden på ena sidan kan man försöka placera något på den andra sidan, så att det inte känns som att bilden håller på att tippa över. Men det beror helt på vilken effekt du vill ha, målet är ju inte nödvändigtvis att skapa harmoni och lugn med en bild.
Lär dig hur kameran funkar
Sist men inte minst, lär dig hur kameran fungerar! Alla mobilkameror är olika, och du får många fördelar av att lära dig just din telefons inställningar och vilka ljusförhållanden den klarar av. Ett sista litet tips är att vara sparsam med blixten, även om det är mörkt. De flesta mobilkameror använder en led-lampa som blixt, ett ofta osmickrande ljus. (Men som sagt, allt beror på vilken effekt du vill uppnå.)