Saffran – 4 enkla knep för att få ut mer smak från favoritkryddan
Saffran är en av våra favoritkryddor i juletid, men den är inte billig! Nedan delar vi med oss av fem tips som hjälper dig att få ut så mycket smak som möjligt av den värdefulla kryddan.
Den exklusiva och smakrika (om man behandlar den rätt) kryddan har ett svindlande kilopris på runt 50 000 kronor. För att på bästa sätt lyfta fram smaken från saffranet och verkligen nyttja den till max kan det vara en bra idé att ha några käcka knep på lager.
Så får du ut mest smak av saffran
- Lägg märke till färgen
Om du har möjlighet, titta närmre på färgen innan du köper saffran. De allra rödaste pistillerna innehåller mer smak.
- Välj hela pistiller
Satsa gärna på trådsaffran istället för det malda pulvret. På så sätt går inte lika mycket smak förlorad och du kan gärna testa att mortla den själv tillsammans med en halv sockerbit.
- Gör egen olja
Du kan göra saffranet mycket användbart genom att blanda ner ett gram av kryddan i en flaska med solrosolja. På så sätt har du en god smaksättare enkelt till hands när det kommer till matlagning.
- Förvara den rätt
Saffran behöver dock förvaras i en tätslutande burk för att inte dra till sig andra och oönskade smaker.
Inspiration: Land