Servera sillen i en magisk matjesilltårta på midsommar
Midsommar väntar runt hörnet och nu räknar vi ner dagarna till årets somrigaste tillställning. Lunchen håller vi enkel men traditionsenlig bestående av sill, serverad i en gräddig tårta. Den här varianten kommer definitivt bli populär bland gästerna och är både enkel, snabb och galet god.
Glad midsommar önskar vi på Metro Mode.
Se det goda receptet nedan!
Läs även:
Fem roliga lekar till midsommarfirandet.
Vegetarisk sill: 4 recept på aubergine-sill till midsommarbuffén.
Blommiga klänningar – fina modeller för sommarens alla tillfällen!
Matjesilltårta
Du behöver:
Botten:
300 g kavring (eller liknande mörkt bröd)
100 g smält smör
Matjessillröra:
3 gelatinblad
2 burkar matjessill
3 msk sillspad
5 dl gräddfil
1 rödlök
2 finhackade kokta ägg
3-4 cm klippt gräslök
Garnering:
Finhackad färskpotatis, kokta ägg eller grönt som örter, ruccola eller gräslök.
Gör så här:
Smula sönder brödet och smält smöret. Blanda ner smöret och mixa samman.
Smöra form eller klä med bakplåtspapper och tryck ner botten i formen. Ställ i kylen i ca 10 minuter.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter och koka samtidigt upp sillspadet på svag värme i kastrull.
Finhacka löken, sillen och ägget och rör ihop med gräddfilen.
Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrull med sillspadet så de får smälta.
Blanda ner det smälta gelatinet, lite i taget i sillröran.
Häll slutligen ner röran i formen.
Låt stelna i kylen i minst 2-3 timmar.
Dekorera med gräslök eller ruccola. Strö över lite chiliflakes för extra sting.
Fotograf: Metro Mode