Hemgjord Rabarbertonic
Rabarbern var från början mest känd som medicin och gjorde ingen större succé som köksväxt eftersom den förknippades med laxermedel. Först vid mitten av 1800‐talet när socker blivit billigt och överkomligt för de flesta blev matrabarbern mer vanlig. Späda rabarberstjälkar passar bra att göra somriga, sötsura drycker av och på 1930‐talet var svenskt rabarbervin en av Systembolagets storsäljare.
Du behöver:
Steg 1.
1 liter vatten
400 gram rabarber
20 gram kinabark, finns att köpa här
20 gram citronsyra
2 svarta kardemummakapslar
3 kryddpepparkorn
Zest från tre citroner
Gör så här:
Börja med att skära rabarbern i tunna skivor. Koka därefter upp vattnet och slå det kokande vattnet över rabarbern, kyl ner blandningen och tillsätt därefter de övriga ingredienserna. Häll upp i en burk och förslut väl, förvara svalt i fyra dagar, skaka om dagligen.
Steg 2:
Efter fyra dagar silar du blandningen genom ett kaffefilter eller silduk.
Rör ihop och koka upp: 600 gram socker
3 dl vatten
Låt svalna och blanda med den silade vätskan.
Förvaras väl förslutet i kylskåp.
Foto: & Recept: Spritmuseum