I slutet av mars är det dags att ställa om klockan till sommartid. Men varför ställer vi egentligen fram klockorna en timme – och är tidsomställningen på väg att slopas helt?
1916 blev Tyskland och Österrike först med att införa sommartid. Ett flertal europeiska länder – inklusive Sverige – följde deras exempel, men det skulle dröja fram till 1980 innan sommartiden permanent infördes i vårt land.
Ursprungligen infördes tidsomställningen för att nyttja dygnets soltimmar bättre och på så sätt spara energi, något som i blev nödvändigt efter första världskriget då bland annat olja var en bristvara.
Vad innebär sommartid?
Sommartid innebär att vi ställer fram klockorna en timme. Detta sker klockan två på natten mellan den sista lördagen och sista söndagen i mars varje år.
I år innebär detta att vi ställer fram klockan under natten från lördagen den 29 mars till söndagen 30 mars.
En minnesregel för att komma ihåg om klockorna ska ställas framåt eller bakåt är att inför sommaren ställer man fram utemöblerna, och inför vintern ställer man tillbaka dem.
Kommer sommartid slopas?
Sommartid kan komma att avskaffas inom ett par år. Faktum är att EU-parlamentet beslutade sig för att slopa tidsomställningen redan 2019, men sedan dess har processen kommit av sig.
“Att avskaffa tidsomställningen finns det en majoritet för. Men efter att man tagit beslutet måste länderna bestämma vilken tidszon man ska befinna sig i, jag tror att det är där skon klämmer”, berättade Johan Danielsson (S) för Aftonbladet i höstas.
Källor: Kalender 365, Väder 24, Aftonbladet