Nöje

Studie: så ofta byter britterna lakan

En undersökning visar att britterna är dåliga på att byta lakan, något som kan resultera i både hudproblem och sjukdomar. Här tar vi en titt på hur ofta man ska tvätta sina lakan och vad man ska tänka på för att hålla sängen fräsch.

Foto: Pexels/Unsplash

Enligt en undersökning från möbelföretaget Hammond så byter britterna inte lakan på långa vägar lika ofta som de borde. I undersökningen, där 2000 britter deltog, uppgav en tredjedel av deltagarna att de tvättar sina lakan endast en gång om året.

Detta är inte bara ofräscht utan kan även ge upphov till en rad hälsoproblem, enligt läkaren Aragona Guiseppe. Guiseppe berättar för Ladbible att potentiella bieffekter kan vara både infektioner och hudproblem som till exempel akne. 

Men det är inte bara britterna som behöver se över sina städrutiner. 2016 gjorde Yougov nämligen en undersökning i samarbete med Metro där mer än en tredjedel av de svenska deltagarna deltagarna uppgav att de tvättade sina lakan mer sällan än två gånger i månaden.

Hur ofta ska man då tvätta sina sängkläder? Astma och Allergiförbundet rekommenderar två gånger i månaden – och detta i 60 grader i minst en timme. Ett annat råd är att låta sängkläderna vädra på morgonen, istället för att bädda sängen direkt.

Källa: Hammonds

Läs även:

5 vanliga misstag du gör när du tvättar

Så upptäcker du hur smutsig din tvättmaskin faktiskt är

Därför ska du alltid tvätta kläder med ättika

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!