Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Så styr du upp destinationsbröllopet – punkterna att checka av

Drömmer du om ett bröllop utanför Sverige gränser i framtiden? En barfotavigsel på en vit sandstrand, ett drömmigt slott i Frankrike eller på Toscanas böljande kullar – oavsett hur din dröm ser ut så finns det några saker att tänka på inför ett destinationsbröllop. Läs bröllopskoordinatorn Johanna Kajsons bästa tips nedan!

Foto: Martina Lundborg/cassandra.metromode.se

I artikelserien ”vägen till vigseln” kunde ni följa Metro Modes tidigare medarbetare Cassandra Brunstedt genom alla förberedelser i jakten på drömbröllopet – som resulterade i ett drömbröllop i södra Frankrike. Bland annat har hon djupdykt i temat destinationsbröllop och att gifta sig utomlands med hjälp av bröllopskoordinatorn och influencern Johanna Kajson – nedan hittar du hennes bästa tips!

– Vi velade länge mellan att gifta oss i Sverige eller Frankrike, innan vi bestämde oss för att följa magkänslan och hoppas att gästerna skulle haka på. Något de gjorde! Nu är vi i full gång med att planera vårt destinationsbröllop och behöver alla tips och tricks vi kan få för att underlätta planeringen. För att gifta sig utomlands innebär en hel del jobb vilket vi blivit medvetna om! Intervjun nedan med bröllopsproffset Johanna Kajson lugnade mig dock lite, och fick mig att längta efter att börja checka av punkter på to do-listan.

Här är intervjun med, som gjordes 2018, med Johanna Kajson!

Har destinationsbröllop blivit en trend och hur märks den iså fall av just nu?

– Det vanligaste är fortfarande sommarbröllop i Sverige, men vi ser en tydlig ökning av destinationsbröllop för varje år vilket är spännande.

Vad är det som lockar mest med destinationsbröllop tror du?

– Många vill säkra sol och värme för att kunna ha ett utomhusbröllop med både vigsel och fest under bar himmel, men det kan även vara tanken på att få åka iväg med alla och nära och kära över flera dagar någon helt annanstans där alla samlats och liksom är ”fast tillsammans” under en längre period. Sedan finns det ju såklart de som bara vill åka iväg med familjen för att ha ett litet, intimt bröllop och slippa stå i centrum och då passar ett destinationsbröllop perfekt.

Vad ska man tänka på innan man bestämmer sig för destinationsbröllop?

– Man ska fundera över vad man prioriterar på sin bröllopshelg och vilka gäster som är viktigast att de är med. Även om man kan tänka sig att lösa en borgerlig vigsel hemma i smyg innan. Att ha ordnat det lagliga och genomfört själva vigselregistreringen i Sverige underlättar nämligen enormt när man ska gifta sig utomlands, då reglerna för att hålla ceremoni utomlands ”på riktigt” är olika för varje land.

Foto: Martina Lundborg

Finns det några uppenbara fördelar med att gifta sig utanför Sveriges gränser?

– Klimatet såklart! Sedan kan man få ganska mycket för pengarna när det kommer till själva bröllopsmiddagen och fest utomlands jämfört med Sverige. Mat och alkohol är generellt sett mer prisvärt och även blommor är ofta något billigare. Se dock upp för att boka bröllopsfotografer utan rekommendation. Hur man tar bröllopsbilder är helt annorlunda mellan olika länder, så vill ni inte ha småstela porträttbilder där ni är uppställda i olika poser så är det bra att ta med någon av våra fantastiska svenska bröllopsfotografer som är bäst i världen på sitt yrke. Eller se till att reseacha bröllopsfotografen på plats noggrant.

Finns det några uppenbara nackdelar?

– Att genomföra vigselakten ”på riktigt” med vigselförrättare/präst är som sagt lite lurigt. Svenska ambassaden är en väg in men den som drömmer om en utomhusceremoni bland olivträden i Toscana gör nog bäst i att ha ordnat alla papper hemma i Sverige först ändå. Eventuellt bortfall av gäster är såklart också en nackdel.

Kan man undvika överdrivet mycket pappersarbete när man gifter sig utomlands?

– Det bästa och enklaste är att ordna en borglig vigsel hemma innan. Detta kan man göra i smyg och ingen behöver veta att pappersarbetet redan är klart när ni genomför vigseln utomlands. Jag lovar att det kommer kännas ”på riktigt” ändå.

Foto: Martina Lundborg

När det kommer till att hitta bröllopslokal, hur gör man det lättast om man inte har möjlighet att besöka landet i fråga innan?

– Ta hjälp av en bröllopskoordinator – vi är några i Sverige som är experter på destinationsbröllop – eller hitta en bröllopskoordinator på plats som kan området, kulturen och språket.

Rekommenderar du att man besökt platsen man ska gifta sig på innan man börjar planera bröllop?

– Det beror på hur noggrann man är och hur viktigt det är att det blir på ett visst sätt. Är man perfektionist kan det vara lite stressigt att planera destinationsbröllop eftersom det är omöjligt att ha 100% koll på hur allt kommer bli, se ut och smaka.

Behöver destinationsbröllop alltid bli en dyr historia?

– Nej, bjuder ni bara in till bröllopsmiddag och fest likt svenska upplägg så kan det ibland bli billigare. Då är det bara era egna flygbiljetter och övernattning som tillkommer, och övernattning brukar man faktiskt boka en eller ett par nätter ändå – även om man gifter sig i Sverige. Däremot blir det ofta så att man känner att man vill/behöver bjuda en del gäster på resa och boende ändå – och då blir det dyrare.

Foto: cassandra.metromode.se

Måste man använda sig av bröllopskoordinator vid destinationsbröllop?

– Nej, det finns inga måsten – men det underlättar ju helt klart.

Om inte, blir det inte sjukt många trådar att hålla i på distans?

– Det är ett gigantiskt arbete att dra ihop det själv. Det är som sagt ett annat språk, annan kultur och andra traditioner så det gäller att vara extremt noggrann och dubbelkolla allt hela tiden så allt blir som ni tänkt er. Jag har ju släppt en app, “Drömbröllop med Great Weddings”, och där finns lite tips och man kan till och med lägga in EUR som valuta istället för SEK som exempel för att underlätta när man jobbar med budgeten. Sedan är den synkad med min bok ”Planera ditt drömbröllop med Johanna Kajson” som vägleder er från start till mål i planeringen, oavsett om ni ska gifta er i Sverige eller utomlands.

Är det vanligt att man tappar många gäster på grund av kostnaden som det innebär för gästen med destinationsbröllop?

– Det är lite olika och beror såklart på vad ni har för umgänge och vilken typ av ekonomi de har – men självklart ska man respektera att det kostar en hel del för gästen att flyga långt, ta semester, ha boende på plats och så vidare.

Är det något man som gäst till ett destinationsbröllop bör tänka på?

– Kolla med brudparet hur tanken är med transporter, men annars är det bara att njuta av semestern.

Jag har hört att man kan viga sig på Arlanda innan avresan?

– Ja, det kan man absolut göra men det är vanligare att man håller en borglig vigsel i exempelvis Stadshuset några veckor innan planet går.

Finns det någon smidig checklista att använda sig av inför destinationsbröllop som du kan rekommendera?

– Kika i min bok ”Planera ditt drömbröllop med Johanna Kajson” och appen ”Drömbröllop med Great Weddings” för massa smarta tips och checklistor.


Foto: Anna Roström 

Slutligen: har du något kick ass-råd till de par som beslutat sig för att gifta sig utomlands?

– Börja med att göra en prioriteringslista och fundera på vad som är viktigt för er för just ert drömbröllop. Klura sedan på om det passar era förväntningar att planera ett destinationsbröllop.

Lycka till!

Läs också: 

11 tips som gör bröllopsdagen till den bästa i era liv

Drömmen! 6 otraditionella bröllop att inspireras av

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!