Våren är i antågande och så även vårens alla skollov. Lov och ledigheter är en härlig tid för många men kan också vara en grogrund för bråk och tjafs. Enligt en ny undersökning gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat upplever många föräldrar att bråk uppstår i samband med lov och helgen, samtidigt som många tonårspappr känner osäkerhet inför vad man kan få hjälp med utmaningar krin ett tonårsbarn. Nedan kan du ta del av några tips som kan hjälpa er att bevara familjelugnet.
Enligt en ny Sifo-undersökning upplever nära var femte förälder att bråk ofta uppstår i samand med lov oc helgen och nära två av fem tonårsföräldrar är osäkra på var de kan vända sig för att prata om eventuela utmaningar med sin tonåring. Det är vanligare att pappor känner en osäkerhet kring var man kan få hjälp.
Till följd av detta har Apotek Hjärtat rillsammans med organisationen Mind tagit fram “Älskade Tonåring – en guide för dig med tonårsbarn” med handfasta tips till tonårsföräldrar. Tonårsguiden ger råd om tonåringars beteenden, alkohol och droger, mobbning och skärmtid, men även om kroppen och dess förändringar under tonåren – hud och akne, målbrott och mens, sexlust och könssjukdomar. Guiden finns att ladda ned i sin helhet på Apoteket Hjärtats hemsida eller går att hämta ut kostnadsfritt på något av Apotek Hjärtats apotek.
Nedan kan du ta del av några tips!
Tips för att prata med din tonåring
- Försök prata om skola, intresse, vänner och relationer. Ta dig tid, lyssna, döm inte och var närvarande!
- Ställ frågor istället för att förklara. Som vuxen är det lätt att bli för ivrig och känna att man sitter på svaren, men för den som är ung kan det upplevas som att du inte försöker förstå, utan bara lägger dig i. Ställ därför många öppna frågor och var lyhörd för svaren.
- Under tonåren förändras inte bara kroppen, utan även hur man tänker, tycker och agerar. När identiteten slipas fram är det bra om du som förälder kan hjälpa till med olika perspektiv. Dela med dig av dina erfarenheter och intressen!
- Trivialisera aldrig. Även om du känner att det du får höra är någonting som alla går igenom i tonåren – säg inte det. Lidande ska alltid tas på allvar.
- Och kom ihåg – du är inte ensam!