Focaccia – så bakar du godaste brödet
Här kommer ett superbra recept på hur du gör en enkel, hemgjord version av det klassiska italienska brödet, Focaccia.
Med receptet nedan får du ett riktigt saftigt och luftigt bröd!
Focaccia
Du behöver:
1 påse torrjäst för matbröd
17 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
1 liter ljummet vatten (37 grader, fingervarmt)
Förslag på smaksättning: Oliver, tomat, oregano, rödlök, fetaost mm.
Gör så här:
Blanda mjöl och torrgäst i en bunke och låt stå i några minuter. Rör ner olivolja, salt och sist vatten. Rör om med slev tills allt blandats samman.
Ta fram en djup ugnssäker form eller en plåt och ringla olivolja i hela formen. Sprid gärna ut så att det är ett tunt lager överallt. Vänd sedan ner degen i den oljiga formen och låt jäsa i 30 minuter. Nu sätter du på ugnen på 225 grader. Tryck ner det du vill ha i focaccian.
Blanda samman lite vatten och olivolja och pensla på brödet innan du sist strör över flingsalt och kör in i ugnen. Grädda i ca 25 minuter (tills brödet fått fint färg och är genomgräddat). (Testa med sticka innan du tar ut.)
Fotograf: Unsplash