Vegansk påskmat – 8 goda recept
Bara för att man väljer att äta veganskt ska man inte behöva tumma med varken smak eller kvalitet! Nedan listar vi flera underbara recept för dig som väljer veganskt och som funkar perfekt på påskbordet!
I takt med att fler och fler väljer att äta mer vegetariskt och veganskt behövs det bra alternativ till årets alla festliga tillställningar. Nu närmar sig påsken och med det tillställningar där många samlar sina nära och kära. Satsa på härliga veganska recept från Yipin som varken tummar på kvalitet eller smak! Ta del av de härliga recepten här nedan!
Avokadohalva med vegansk skagen
Du behöver: 10 min / 4 portioner
200 g Yipin tofuröra skagen
2 avokados
tångkaviar
citron
färsk dill
Gör så här:
Dela fyra avokadohalvor på mitten och kärna ur. Skiva citron.
Lägg på en klick tofuröra skagen.
Toppa med tångkaviar, dill, pressad citron och en citronskiva. Servera din avokado med skagenröra och njut!
Foto och recept: Yipin
Vegansk skärgårdssill på tofu
Du behöver: 15 min / 4–6 portioner
200 g Yipin fast naturell tofu eller 230 g Yipin extra fast tofu
1 ½ dl vegansk fraiche
¾ dl vegansk majonnäs
2 tsk citronsaft
2 msk vegiar
3 msk tångrom
1 tsk citronzest
salt och peppar
½ dl dill
¼ dl gräslök
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en skål eller glasburk.
Pressa fast tofu försiktigt på vatten med en kökshandduk. Skär den sedan i 1,5 cm stora kuber. Lägg tofun i blandningen och rör om. Om du använder extra fast tofu kan du skiva den direkt.
Låt stå i kylen över natten. Sedan är du redo att servera! Lätt som en plätt.
Foto och recept: Yipin
Tofu ribs ”veganska revbensspjäll”
Du behöver: 45 min / 6 portioner
2 x 230 g Yipin extra fast tofu
¾ dl äppelcidervinäger
½ dl socker
3 msk ljus sirap
4 pressade vitlöksklyftor
2 tsk färsk ingefära (riven)
3 msk kinesisk soja
2 msk srirachasås
3 msk dijonsenap
3 lime
Gör så här:
Häll i socker, sirap och äppelcidervinäger i en kastrull och låt koka upp.
Pressa i saften från limen i kastrullen och addera senap, ingefära, srirachasås, soja och pressad vitlök. Reducera i ca. 10 min tills det blir en tjock marinad. Låt svalna.
Häll i den svala marinaden i en plastpåse. Lägg i skivad tofu och låt den dra åt sig i marinaden, gärna i ett par timmar.
Grilla eller stek tofun tills de fått rejält med färg och en knaprig yta. Pensla gärna på marinaden som blev över för extra mycket smak. Servera med valfria tillbehör och njut!
Foto och recept: Yipin
Vegansk skagencheesecake
Du behöver: 15 min / 6–8 portioner
Botten
200 g kavring
75 g växtbaserat smör
Fyllning
230 g Yipin alspånsrökt tofu
400 g växtbaserad färskost
80 g tångrom
1 st rödlök (finhackad)
1 citron (zest + saft)
1 kruka färsk dill
salt
Gör så här:
Smält smöret och mixa kavring. Blanda sedan smör och kavring.
Tryck ut kavringen i botten av en form med avtagbara kanter. Låt den stå i kylen medan du gör skagenröran.
Vegansk skagenröra: Skär alspånsrökt tofu i små kuber och hacka dill. Lägg tofun och dillen i en skål. Blanda i cream cheese, tångrom, rödlök, citronzest och citronsaft. Smaka av med salt.
Ta ut kavringsbottnen ur kylskåpet och fyll den med skagenröran.
Låt stå i kylen 2–3 timmar före servering.
Dekorera med tärnad alspånsrökt tofu, dill och tångkaviar. Njut!
Foto och recept: Yipin
Vegansk äggröra ”scrambled tofu”
Du behöver: 15 min / 4 portioner
400 g Yipin fast tofu naturell
rapsolja
1 liten gul lök
1–2 dl växtbaserad grädde
2 tsk vitlökspulver
2 krm gurkmeja
2 msk näringsjäst
svartpeppar
1 tsk salt
Topping:
salladslök
svartpeppar
Gör så här:
Hacka gullöken och fräs i rapsolja tills den blir mjuk.
Smula sönder fast naturell tofu med händerna. Stek på medelhög värme i ett par minuter.
Addera kryddor, näringsjäst och grädde. Låt puttra i 5 minuter. Tillsätt mer grädde om det blir torrt.
Toppa med svartpeppar och salladslök. Servera och njut!
Foto och recept: Yipin
Veganska tunnbrödssnittar med ”lyxröra”
Du behöver: 10 min / 15–20
200 g Yipin tofuröra varmrökt
1 paket tunnbröd
65 g spenatblad
4 msk riven, färsk pepparrot
Gör så här:
Bred på ett generöst lager med tofuröra på tunnbröd och lägg på spenatblad.
Rulla ihop tunnbrödet längs kortsidorna och skär det sedan i bitar.
Toppa med färskriven pepparrot.
Recept: Yipin
Fotograf: Emma Shevtzoff
Inlagd tofusill med purjolök, morot och rödlök
Du behöver:
200 g Yipin fast naturell tofu eller 230 g Yipin extra fast tofu
6 dl vatten
1 dl ättikssprit
1 dl socker
ca 10 cm skivad purjolök
1 morot
1 rödlök
ca 1 dl saltgurka
1 msk senapsfrön
dill till garnering
Gör så här:
Koka upp vattnet och blanda med socker och ättiksprit. Låt svalna.
Hacka och skiva rödlök, morot, purjolök och saltgurka.
Pressa fast tofu försiktigt på vatten med en kökshandduk. Skär den sedan i rektangulära skivor. Om du använder extra fast tofu kan du skiva den direkt.
Blanda alla ingredienser i en skål eller burk.
Förvara ”sillen” i kylskåp under natten så är den klar till servering dagen efter.
Foto och recept: Yipin
Vegansk smörgåstårta
Du behöver: 30 min / 4 portioner
200 g Yipin tofuröra skagen
230 g Yipin alspånsrökt tofu
12 skivor formfranska
100 g vegansk färskost
1 dl vegansk majonnäs
1 ½ dl vispbar sojagrädde
Dekor
gurka
tångkaviar
alspånsrökt tofu
färsk dill
Gör så här:
Stansa ut cirklar i formfranskan med ett glas eller en form, eller skär bort kanterna om du vill ha dem fyrkantiga.
Hacka alspånsrökt tofu i småbitar, ca 5 x 5 mm, och blanda dem med färskosten. Bred på blandningen på fyra av de utstansade bröden. Lägg på en skiva bröd till.
Bred ut tofuröra skagen på det andra lagret och täck med ytterligare en brödskiva.
Vispa grädden hårt och blanda med majonnäsen.
Täck hela bakelserna med majonnäsblandningen, både på sidorna och toppen.
Dekorera med t.ex. gurka, tångkaviar, alspånsrökt tofu och dill eller ett extra lager med skagenröra.
Foto och recept: Yipin