7 veganska middagsrecept du måste testa direkt
Är du vegan, eller känner för att få in mer vegansk kost i din vardag? För att göra det enklare har vi nedan samlat 7 underbara recept som passar lika bra till vardagen som till en middagsbjudning.
Är du redo för att få in mer vegansk kost i din vardag? Nedan hittar du sju ljuvliga recept bestående av spännande kryddor och grönsaker som gör under för din hälsa.
Minestronesoppa
Räcker till 5 personer
Tid: ca 35 minuter
1 lök (jag tog rödlök)
3 vitlöksklyftor
3 morötter
4 selleristjälkar
2 potatisar
2 msk tomatpuré
1,5 l grönsaksbuljong (1,5 l vatten + 3 buljongtärningar)
olivolja
1 burk konserverade körsbärstomater
1 kruka basilika
persilja (jag tog fryst)
0,5 dl rödvin
någon tesked socker eller lite ketchup
1 pkt stora vita bönor
en näve haricoverts, delade i mindre bitar
1 dl torkad sojafärs (eller fryst)
1 dl makaroner eller spaghetti brutna i småbitar
salt & peppar
1. Hacka lök och vitlök. Skär selleri och morötter i små bitar och potatisen till kuber. Fräs på mellanhög värme i olja i typ 5 minuter tills de har mjuknat lite.
2. Ha i tomatpuré, grönsaksbuljong, rödvin och tomater. Tillsätt även hackad basilika, persilja, salt, peppar och socker. Låt koka upp, men sänk sedan värmen och låt puttra under lock i ca 10 minuter.
3. Tillsätt haricoverts, vita bönor, sojafärs, (om du använder torkad måste du förvälla den i några minuter), pasta och låt koka tills pastan är mjuk.
Smaka av med salt och peppar.
4. Servera med mer persilja och näringsjäst om du gillar sånt! Och bröd!
Fotograf: flora.metromode.se
Vietnamesiska vårrullar med jordnötsdipp
Det är busenkelt – bara att skära upp de grönsaker du gillar och blanda ihop en god dippsås och sen är det klart! Alla får göra sina egna rullar och det är roligt om det finns många ingredienser att välja på så att var och en kan göra sin favorit. Dessutom är det helveganskt.
Jag brukar välja ingredienser efter konsistens och smak. Äpple är syrligt, sött och krispigt. Avokado är mjukt. Nötter är knaprigt.
Den här gången använde vi grönkål, böngroddar, äpple, avokado, gurka, morötter, rostade cashewnötter och svarta sesamfrön.
Vi brukar även fylla rullarna med bladspenat, sockerärter och råa, tunt skivade rödbetor. Andra alternativ är tofu och risnudlar!
Rispappret blöter du i ljummet vatten i några sekunder och sedan lägger du på ingredienserna.
Till dippsåsen (som räcker till 2 personer) behöver du:
1 msk sesamfrö
0,25 dl olivolja
0,5 tsk senap
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk agavesirap
2 dadlar
1 tsk citronsaft
1,5 msk soya
0,5 vitlöksklyfta
2 msk jordnötssmör
Mixa ihop alltsammans, doppa och NJUT.
Fotograf: flora.metromode.se
Gryta med sötpotatis, aubergine, kokosmjölk och jordnötssmör + kokosris
4 portioner, tillagningstid: ca 75 minuter
1 aubergine
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja till stekning
1 msk röd currypasta
2 sötpotatisar, skalade och tärnade
1 burk kokosmjölk
200g passerade eller krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
riven ingefära (en bit på ca 5 cm)
0,5 dl vin (jag har testat med både vitt och rött vilket båda funkade prima, men för alkoholfritt alternativ kan du använda matlagningsvin eller extra limesaft)2 msk jordnötssmör
1 dl röda linser
1 lime (halva till grytan och halva till servering)
färsk koriander
salt och peppar
TILL KOKOSRISET:
jasminris
1 burk kokosmjölk
0,5 dl kokosflingor
1. Börja med att skiva auberginen i centimetertjocka runda skivor. Strö över salt och ställ åt sidan (detta är för att vattna ur dem).
2. Hacka lök och vitlök och tärna sötpotatisen. Fräs currypastan i 30 sekunder i olja. Tillsätt lök och vitlök och fräs i några minuter på medelvärme tills de är mjuka och glansiga.
3. Tillsätt sötpotatis, kokosmjölk, passerade/krossade tomater, buljongtärningen, vinet och sedan linserna. Tillsätt även riven ingefära, 2 msk jordnötssmör, saften från en halv lime och ett par matskedar hackad färsk koriander. Låt småputtra tills sötpotatisen och linserna är mjuka, ca 40 minuter. Tillsätt vatten eller mer passerade tomater om grytan blir för tjock.
4. Koka riset enligt förpackningen, men byt ut 2 dl vatten mot kokosmjölken och tillsätt kokosflingorna. Du ska alltså koka riset i både vatten och kokosmjölk.
5. Torka av vattnet från aubergineskivorna med hushållspapper och stek dem i olja på medelhög värme. De är klara när de är genomstekta och mjuka och har färg på båda sidor. Lägg ner dem i sötpotatisgrytan och smaka av alltihop med salt och peppar.
6. Servera sötpotatisgrytan med kokosriset, färsk koriander och en limeskiva.
→ Ps. Om du tycker att det är bökigt att steka auberginen på sidan av så kan du tärna den och tillsätta den samtidigt som sötpotatisen. Det är också asgott, men inte riktigt lika!
→ Ps 2. Jag har ätit den här grytan med vanligt ris, råris och couscous också. Funkar prima det med, men kokosriset är typ det godaste du någonsin kommer ha haft i din mun. Lovar.
Fotograf: flora.metromode.se
Burritos med butternut squash och svarta bönor
Ingredienser:
En medelstor butternut squash, skalad, tärnad och ugnsrostad
2,5 dl ris
2 msk olivolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, hackad
1 tsk salt
2 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 pkt förkokta svarta bönor
2 dl riven vegansk ost (jag tog jeezly) – hoppa INTE över detta pga SÅ gott
tortillawraps
Toppings (valfria):
avokado
salsa (jag köpte färdig, medelstark)
bladspenat
färsk koriander
nachochips (japp, gott)
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 220 grader. Skala squashen och dela den i tärningar. Lägg på en ugnsform tillsammans med olivolja, salt och peppar. Rosta i 45 minuter eller tills squashen är mjuk.
2. Koka riset enligt förpackningen.
3. Fräs lök, vitlök i olja så att det blir genomskinligt, i typ 5 minuter. Tillsätt kryddorna.
3. Tillsätt hackad röd paprika, svarta bönor och kokt ris och stek i ytterligare 10 minuter på låg värme.
4. När squashen är klar rör du ner den i bön- och risblandningen. Mosa med gaffel om bitarna är för stora. Tillsätt den rivna osten mot slutet.
6. Komponera tortillabröden med bönfyllning och annan topping.
Fotograf: flora.metromode.se
Sötpotatissoppa med röda linser
Ingredienser till 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 sötpotatisar, skalade
1/5 röd chili, utan kärnorna
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
1 dl röda linser
1 msk balsamvinäger
olja att steka i
persilja (fryst funkar också)
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 nypa flingsalt (jag tog Falksalt Hickory som smakar lite rökigt)
1. Hacka lök och vitlök och fräs i en kastrull tills de blivit genomskinliga. Tillsätt sötpotatisen i kuber, samt finhackad chili.
2. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra under lock i sisådär 20 minuter.
3. Mixa ihop. Toppa med persilja och en citronklyfta.
Fotograf: flora.metromode.se
Falafel i vitkål
Till ca 3 personer behöver du:
1 pkt falafel från frysdisken (eller gör egna med receptet nedan – Pistagefalafel)
1 litet vitkålshuvud (färsk vitkål är godast! eller rödkål!)
1 aubergine
någon god röra (typ baba ganoush, hummus eller tzatziki – googla för recept)
färsk koriander
avokado
salsa:
1 paket fryst mango (som fått tinas upp)
ett par tomater
en halv hackad rödlök
limesaft
koriander
salt och peppar
chiliflingor
Skär upp auberginen och salta skivorna så att de får ”vattna ur”. Under tiden kan du göra hummus/baba ganoush/tzatziki och mango- och tomatsalsan.
Pilla bort vitkålsbladen från roten och lägg dem på en tallrik.
Stek falafel och avtorkade aubergineskivor i olja. Sedan monterar du dina ingredienser i vitkålbladet.
Fotograf: flora.metromode.se
Pistagefalafel
Ingredienser:
8 myntakvistar, bara bladen
8 persiljekvistar, bara bladen
5 dl pistagenötter, skalade (jag tog 2,5 dl för att inte rätten skulle kosta skjortan, det funkade utmärkt det med)
5 dl kikärter
2 vitlöksklyftor
1/2 liten gul lök
3 msk olivolja
1 tsk mald spiskummin
1 msk bovetemjöl (eller valfritt mjöl)
1 tsk bakpulver
Gör såhär:
Värm ugnen till 190°C. Mixa örterna i matberedare i ungefär 30 sekunder. Tillsätt pistagenötterna och mixa stötvis tills allt har blandats. Lägg de övriga ingredienserna i matberedaren och mixa i ungefär en minut. Försök att få falafelsmeten lite grov. Rulla smeten i 24 små runda falafel. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och ugnsbaka i ungefär 15 minuter. Vänd dem var 5:e minut så att de får jämn färg runtom.
Servera falafeln i vitkålsblad och ät dem med avokado, tomat och en sås gjord på yoghurt+tahini+honung+citron+mynta+salt+peppar.
Fotograf: flora.metromode.se