Vi listar sommarens fräschaste sallader!
Att slänga ihop en snabb fruktsallad är enkelt – men ibland är värt att tänka lite utanför boxen. Genom att blanda ihop en spännande dressing, tillsätta lite vin, citrusfrukter och ost så har man plötsligt en supersallad eller en spännande efterrätt värd att lägga på minnet.
Metro Mode delar med sig av 7 fräscha recept på sallader med smak av citrus och sommar.
Se recepten nedan!
Vattenmelon, blåbär och fetaostsallad.
Du behöver:
En liten vattenmelon, ta bort skalet och skär i kuber.
500 g Blåbär
150 g Fetaost
3 msk Olivolja
1 msk Citronsaft
½ tsk Citronzest
2 msk Mynta
Salt & svartpeppar.
Gör så här:
Mixa vattenmelon, blåbär och smulad fetaost i en skål.
Addera olivolja, citronsaft, citronzest och mynta. Rör om!
Krydda med salt och peppar efter smak.
Recept: Today
Fotograf: Nathan Congleton / TODAY
Citrussallad med mynta och rödlök
Du behöver:
1 Rosa grapefrukt
1 Gul grapefrukt
2 Apelsiner
2 Blodapelsiner
1/2 Rödlök, skivad i små ringar
1/2 dl Olivolja
2 msk Färskpressad apelsinjuice
1 msk Vit balsamvinäger
2 tsk Honung
Salt & svartpeppar.
8st Kumquats, skiva tunt och ta bort kärnorna
2 tsk Färsk mynta
Gör så här:
Riv 1 tsk zest från 1 grapfrukt och 2 tsk zest från apelsinerna.
Använd en vass kniv och skär bort ändarna från grapefrukterna och apelsinerna. Ställ grapefrukten på en skärbräda och skär försiktigt bort allt skal. Gör på samma sätt med alla 4 apelsinerna. Skär frukterna till tunna skivor. Ta bort alla kärnor.
Lägg ut alla citruskivorna på ett fat. Alternera färgerna! Strö över rödlöksringarna.
Ta fram en liten skål och mixa ihop zesten från grapefrukten och apelsinerna. Häll i olivoljan, apelsinjuicen, vinägern och honungen. Mixa ihop till en vinägrett. Salta och peppra efter smak.
Ringla vinägretten över citrusfrukterna och rödlöken.
Sprid ut kumquatsen och strössla över myntan. Garnera med limeklyftor och myntablad!
Recept: Today.com
Fotograf: Today.com
Tomat och vattenmelonsallad med mozzarella
Du behöver:
4 Tomater i olika färger
3,5 dl Gul vattenmelon, skär i kuber
3,5 dl Röd vattemelon, skär i kuber
350 g Buffelmozzarella
18 Myntablad
12 Basilikablad
1 dl Olivolja
Flingsalt och svartpeppar!
Gör så här:
Blanda tomaterna, vattenmelonen och mozzarellan i en skål.
Strössla över örterna, ringla över olivoljan och krydda med salt och peppar efter smak.
Recept: Today.com
Fotograf: Today.com
Vattenmelon, rucola och avocadosallad!
150 g Rucolasallad
2 Stora skivor vattenmelon. Ca 2,5 cm breda.
1 Avocado, skär så du får ut sex skivor
100 g Fetaost i kuber
4 – 6 st Myntasjälkar
2-3 msk Olivolja
1 msk Balsamvinäger
1 msk Sherryvinäger
1/2 tsk Cayennepeppar
Flingsalt och svartpeppar
Gör så här
Blanda samman vattenmelonkuberna, rucolasalladen, avocadon och fetaosten i en skål. Lägg upp på en tallrik eller lägg i ett vattenmelonskal som på bilden.
Mixa ihop myntan, olivoljan, balsam och sherry – vinägern och cayennepepparn.
Ringla dressingen över salladen. Njut!
Recept: Today.com
Fotograf: Nathan Congleton/TODAY
Citrus och vattenmelonsallad med heta räkor
För salladen behöver du
7 dl Vattenmelon i kuber.
10 tunt skivade apelsinskivor (ta bort skal och kärnor)
6 limefrukter
10 tunt skivade grapefruktskivor (ta bort skal och kärnor)
2 tsk Agavesirap
1/2 msk Sambal Oelek
1 msk Hackad koriander
2 msk Hackad persilja
För räkorna behöver du
1 kg Skalade räkor
2 msk Honung
1 tsk Paprikapulver
1 tsk Allroundkrydda
1 tsk Vitlökspulver
Salt för avsmakning!
Gör så här
För salladen
Mixa ihop alla ingredienserna i en skål och låt dem marineras.
För räkorna
Blanda räkorna med honungen och kryddorna.
Stek räkorna på medlehög värme tills dem är genomstekta, ca 2 minuter per sida. Smaka av med salt.
Dela upp salladen på fyra tallrikar, toppa med räkorna och servera!
Recept: Today.com
Fotograf: Nathan Congleton / TODAY
Somrig fruktsallad med vin och mynta
Du behöver
3 dl Torrt vitt vin
50 g Socker
1/2 Melon – Cantaloupe, dela på hälften, ta bort kärnorna och skär i upp i kuber
200 g Jordgubbar, dela på mitten.
130 g Gröna vindruvor, dela på mitten
1 msk Hackade myntablad
Gör så här
Låt vin och socker koka ihop i en liten kastrull. Rör om tills socket är smält. Koka i ca 2 minuter. Ta bort från värmen.
Dela och blanda ihop melon, jordgubbar, vindruvor och mynta i en stor skål. Häll den varma vin och sockerlagen över frukterna och ställ i kylen i ca 2 timmar.
Ta fram och servera i fina cocktailglas tillsammans med vaniljglass eller en klick grädde.
Recept: Today.com
Fotograf: Giada De Laurentiis/Today
Fräsch fruktsallad med Cointreau och honung
Du behöver
1/2 Melon – Cantaloupe
3 Äpplen, i kuber.
250 g Jordgubbar, skivade
2 st Bananer, skivade
2 dl Färspressad apelsinjuice
5 dl Grapefrukt, i kuber.
4 msk Honung
2 msk Cointreau eller annan apelsinlikör
Gör så här
Häll apelsinjuicen i en skål och blanda i all frukt – melon, äpplen, vindruvor, jordgubbar och bananer.
Mixa i honungen och apelsinlikören – rör om ordentligt.
Servera och njut!
Recept: Today.com
Fotograf: Kajakiki / Getty Images