När du vill ha mat som är allt-i-ett är piroger din bästa (och godaste) vän! Frasiga, matiga och otroligt goda. I samarbete med Quorn har vi tagit fram ett veggopirogrecept som du och dina kompisar kommer att älska.
Många matsajter spår att pirogen kommer att bli nästa års trendiga mat. Vi hoppas att det stämmer eftersom pirogen är en av världens bästa maträtter. Den har allt: ett frasigt yttre, ett krämigt innandöme och den serveras ofta med ett tillbehör som lyfter smakerna (i det här receptet en beroendeframkallande god mangosalsa!).
Vi har tagit fram ett recept på piroger som passar lika bra när du vill laga en mysig fredagsmiddag med dina kompisar som när du ska bjuda på en mer matig brunch. De här pirogerna kombinerar det bästa av flera världar: smördeg (vem älskar inte det?), en fyllning med lite sting i där basen är ovo-vegetarisk Quorn Färs (snällt mot miljön eftersom produktionen av färsen ger så lite koldioxidutsläpp jämfört med köttfärs och fullproppad med protein) och en salsa fylld med mango och koriander som tillbehör.
Om du som vi gillar att laga mat tillsammans är de här pirogerna perfekta för teamwork i köket. Låt en kompis förbereda fyllningen, en annan svänga ihop salsan och en tredje vika ihop smördegen till snygga piroger.
Tips: Gör gärna några extra piroger när du ändå är igång, de gör sig jättebra som matlåda! Ta med salsan i en liten extraburk så behåller pirogerna sin frasighet.
Recept: Frasiga smördegspiroger med het Quorn Färs-fyllning och mangosalsa
Du behöver:
(4 personer)
Färsfyllning:
- 100 gram Quorn Färs
- 2 msk tacokrydda
- 50 g kokt sötpotatis
- ½ gul lök
- röd chili (efter smak)
- 1 vispat ägg
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Hacka lök och röd chili fint och bryn i en klick smör i stekpanna tillsammans med Quorn Färs och tacokrydda.
- När fyllningen är klar tar du stekpannan från plattan och låter svalna helt.
- Hacka sedan färdigkokt sötpotatis och blanda ner i den svala färsen.
- Ta sedan fram färska smördegsplattor och placera ut smÃ¥ âhögarâ med fyllning som du sedan viker ihop till en pirog och naggar med en gaffel.
- Pensla vispat ägg över och baka i ugnen tills de fått fin färg, cirka 15 minuter.
Mangosalsa:
Du behöver:
- 1-2 mogna mango
- 1/2 gurka
- 1 röd chilipeppar
- 1/2 rödlök
- 2 lime
- 2 msk olja
- salt
- koriander efter smak
Gör så här:
- Skala och tärna mango och gurka.
- Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och skiva löken i tunna klyftor. Blanda allt i en bunke.
- Pressa över limesaften. Blanda i oljan och salta.
- Grovhacka koriandern och vänd ner i salsan.
I samarbete med Quorn.Â