Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

7 oväntade anledningar till att du får fett hår – och så blir du av med det

Man hör ibland om dem som enbart tvättar håret en gång i veckan och det är ett enkelt sätt att minska slitage och göra håret friskare. Men hur i all världen går det till? Fett hår är en förbannelse för många av oss och bara tanken på att gå mer än två dagar utan att tvätta håret för kanske tankarna till en bytta smör snarare än skinande lockar som hänger luftigt på axlarna. Hur håller vi oss på rätt sida av den hårfina gränsen mellan skinande och fett hår?

Foto: Unsplash

Det finns några uppenbara bovar när det gäller håret, som de flesta av oss känner till. Blek inte för ofta, använd värmeskydd och försök minska plattande och lockande så gott det går. Men det finns också några lite mer oväntade anledningar som kan vara en bidragande faktor till att det blir svårt att hålla sig till en hårtvätt i veckan. Enligt hårstylisten Davide Marinelli finns det sju värstingar att se upp för och som hjälper dig att nå roten av problemet.

1. Du tvättar håret för ofta

Enligt Marinelli är detta en av de vanligaste anledningarna till fett hår. När man tvättar håret för ofta torkas hårbotten ut och mer talg produceras, vilket i sin tur leder till att håret blir fett. Du behöver inte börja med att dra ner det till en gång i veckan, det kanske innebär lite väl många dagar i keps. Men långsamt kan du försöka avvänja håret och till en början bara tvätta det varannan eller var tredje dag. Det kommer göra skillnad!

2. Du använder för många stylingprodukter

Missbrukar du hårprodukter? Gör då ett försök att detoxa håret. För mycket produkter kan nämligen täppa till hårbotten. Du kan med fördel använda dig av ett clarifying schampo som tar bort orenheter och en scrub till hårbotten som en hjälp på vägen. 

3. Du använder dina stylingprodukter på fel sätt

Var noga med att använda dina stylingprodukter på rätt sätt. Vissa produkter bör man exempelvis undvika att använda i hårbotten för att minska risken för fett hår. Alla hårprodukter är inte användbara på alla delar av håret, helt enkelt. 

4. Du äter fel

Precis som du kan få dålig hy av att äta fel saker kan även håret ta stryk. Desto mer hälsosamt du lever och äter desto bättre mår även ditt hår. Vid sidan av en näringsrik och varierad kost och livsstil kan man alltid komplettera med kosttillskott som hjälper håret på rätt väg.

5. Du tvättar inte ditt örngott tillräckligt ofta

På samma sätt som smutsiga sminkborstar kan få huden att krångla kan även ett smutsigt örngott samla på sig olja och smuts från håret som i sin tur gör håret fett. Enligt Marinelli bör du tvätta dina örngott minst en gång i veckan. 

6. Du borstar håret för ofta

Att dra en borste genom håret kan göra det glansigt och livfullt, men gör du det för ofta finns en stor risk att din hårbotten börjar överproducera talg. Om du har ett hår som lätt blir tovigt, försök först reda ut topparna med en bredtandad kam och jobba dig sedan försiktigt uppåt för att undvika att bryta av hårstråna. 

7. Du tvättar inte ur ditt balsam ordentligt

Överanvänd inte balsam. Att använda för mycket och inte tvätta ur ordentligt kan leda till fett hår. För att minska risken kan du använda en hårmask eller hårinpackning en gång i veckan istället för att använda balsam varje dag. Kom också ihåg att främst fokusera på hårtopparna när du applicerar balsam. 

Läs också:

Beroende på din hårtyp – så ofta ska du egentligen klippa dig.

Så döljer du gråa hårstrån på bästa sätt – 8 grymma tips.

Det vanligaste misstaget vi alla gör när vi tvättar håret.

4 enkla steg till tjockare hår – så fixar du drömsvallet.

Unna ditt hår en djupverkande detox – så här gör du steg för steg!

Källa: RealSimple

Clarifying Shampoo - Paul Mitchell KÖP

Clarifying Shampoo - Paul Mitchell

Tar bort klor och orenheter.
Särskilt lämpligt för simmare.
Tar bort rester av klor, järn och mineral.
Stärker håret.

Pris: 229 kronor.

KÖP

Nästa bild
Solu Sea Salt Scrub Cleanser - Davines KÖP

Solu Sea Salt Scrub Cleanser - Davines

Djuprengörande produkt som passar alla hårtyper. En ren och balanserad hårbotten är grunden till ett vackert och hälsosamt hår.

Pris: 289 kronor.

KÖP

Nästa bild
Kosttillskott - GrowAgain KÖP

Kosttillskott - GrowAgain

Ger näring till ditt hår inifrån. Minskar risken för håravfall stärker hår och hårbotten för ett naturligt starkare hår. Oavsett orsak till ett tunnare hår så är GrowAgain en förebyggande och reparerande lösning för både män och kvinnor.

Pris: 299 kronor.

KÖP

Nästa bild
Detangling Comb Large - Lyko KÖP

Detangling Comb Large - Lyko

Är du grym på att göra lockar som du sedan lätt och smidigt vill reda ut utan att orsaka friss? Då är denna Detangling Comb MAXI något för dig!

Pris: 39 kronor.

KÖP

Nästa bild
Hårmask Varm Bergamott - Bruns Products KÖP

Hårmask Varm Bergamott - Bruns Products

Handgjord djupverkande och reparerande hårmask som sprider en skön och välbefinnande doft med svagt kryddiga undertoner. Innehåller ekologisk jojobaolja som ger näring och återfuktar ditt hår, samt ekologiskt sheasmör, som motverkar kluvna hårtoppar, stimulerar hårbotten och ger ditt hår en frisk glans.

Pris: 349 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!