instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
skonhet

Därför behöver du D-vitamin som kosttillskott och i hudvård

Av: Metro Mode

Har du koll på alla fördelar med D-vitamin? Vi berättar allt du behöver veta om solskensvitaminet och listar våra favoritprodukter nedan!

Foto: Pexels

D-vitamin är egentligen inte en vitamin utan ett hormon som bildas av kroppen när den exponeras för solen. Processen involverar njurar, lever och keratinocyterna i huden. Den behövs bland annat för att stärka immunförsvaret, förebygga benskörhet och för att kunna ta upp kalcium och fosfat som i sin tur behövs för att stärka tänder och skelett.

Vilken styrka ska man ha på D-vitamin?

Vi som lever på det norra halvklotet har av naturliga skäl svårare att fylla på tillräckligt med D-vitamin under vinterhalvåret. Av den anledningen behöver man äta livsmedel som innehåller D-vitamin och helst också komplettera med kosttillskott. Enligt livsmedelsverket bör du få i dig 10 mikrogram per dag och 20 mikrogram om du är över 75 år eller inte exponeras för solen.

Ett extra skydd

Vill du få i dig lite extra D-vitamin bör du satsa på fet fisk som lax, sill och makrill. Även ägg, D-vitaminberikade mjölkprodukter, växtdryck och matfettsblandningar är viktiga källor. När det kommer till hudvård med D-vitamin kan den inte ersätta D-vitaminrik kost eller tillskott men den kan ge ett extra skydd och stärka huden. Vitaminet stimulerar även hårsäckarna och kan hjälpa din hårväxt.

Antiinflammatoriskt och åldersförebyggande

Anledningen till att hudvårdsprodukter med D-vitamin har blivit populära är att de både minskar inflammationer och faktiskt kan hjälpa huden att reparera sig själv. Som om detta inte vore nog fungerar D-vitamin som en antioxidant, något som gör vitaminet till en åldersförebyggande ingrediens i hudvård.

Här är några av de goda effekter som D-vitamin genom kosttillskott eller en hudkräm har:

Spana in våra favoritprodukter med D-vitamin nedan!

Källa: Lookfantastic, Skincity

Annons
Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår