instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
skonhet

Detta visste du inte om parfym

Av: Metro Mode

Människan kan känna igen och särskilja ca 10 000 olika lukter. Lukterna är viktiga för oss, de kan väcka starka minnen och framkalla överväldigande känslor. Inte konstigt att många av oss är så förtjusta i olika typer av parfymer! Nedan listar vi tre saker du inte visste om parfym. Hur förvarar du den egentligen på bästa sätt och hur gör man för att få doften att sitta kvar på huden så länge som möjligt?

Foto: Instagram @threebrothersblooms/@jomalonelondon

Därför luktar samma parfym på olika sätt

Du kanske har lagt märke till att samma parfym kan dofta olika beroende på vem som bär den? Lukten kan också påverkas av när du applicerar parfymen på huden. En doft utvecklas och luktar på olika sätt beroende på dess sammansättning av noter. Toppnoterna är det första intrycket du får av parfymen och de kallas även huvudnoter och kan vara från några minuter upp till en halvtimme. Mellannoterna, som också kallas för hjärtnoter är doftens själva essens. De kan vara i några timmar. Basnoterna är den fasen som varar längst och där själva parfymen förankras i huden, de dunstar långsamt.

Så förvarar du din parfym

Det allra bästa för en parfym är att förvaras i rumstemperatur i sin förpackning. Förvarar du din parfym i badrummet så kan hållbarheten påverkas då temperaturen växlar när vi duschar och det blir fuktigt och varmt. Det är bättre att ha de i garderoben eller på en annan mörk plats med jämn temperatur.

Så får du doften att sitta kvar

Få parfymer räcker en hel dag. Men det finns några knep för att få parfymen att sitta kvar längre på huden. Smörjer du in dig först fäster parfymen bättre än vad den gör på torr hy och det är också en fördel att fästa parfymen där pulsen är ytligt, då kroppsvärme intensifierar doften. Armhålor, knäveck och armveck är också bra platser, och glöm inte håret!

Källa: Lyko

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår