Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Få doften att hålla – 5 misstag att undvika när du sprayar på parfym

Visste du att du förmodligen gör en hel del fel när du sprayar på din favoritparfym på morgonen, det finns nämligen en hel del knep för att få doften att hålla hela dagen. Dessutom är det viktigt att du förvarar dina flaskor på rätt sätt, kika in tipsen nedan.

Foto: Instagram @jomalonelondon/@lissyroddyy

1. Gnugga inte!
Ett fel som nästan alla gör är att gnugga ut parfymen efter att vi sprayat på den. En spray på handleden och sen gnugga fram och tillbaka mot den andra, nej, nej, nej, det är dags att sluta med detta. När du gnuggar skapas friktion som värmer upp huden och då produceras naturliga enzymer som förändrar doften. Så spraya och låt parfymen sedan sjunka in i huden helt utan beröring.

2. Förvara mörkt och svalt
När det sedan gäller förvaring så är det viktigt att tänka på att parfymen är känslig och inte vill förvaras om vart annat i olika temperaturer. Det absolut bästa stället att förvara din parfym på är i rumstemperatur och låt den gärna stå i sin originalförpackningen eftersom den håller parfymen i mörker. Skippa alltså fuktiga badrum eller fönsterbrädor med direktsol eftersom detta kan förändra doften.

3. Köp de mindre flaskorna
Alla vi som har en riktig favoritdoft köper ofta de största flaskorna för att vi vill att de ska räcka länge, men de mindre flaskorna kan faktiskt vara bättre. Detta på grund av att parfymerna anses som en ”färskvara” och de små flaskorna håller sig fräscha tills de är slut istället för den stora flaskan som står år efter år.

4. Smörj in dig innan
Parfym fäster inte lika bra på torr hud som på återfuktad så se till att smörja in dig innan du går till doft-delen av din skönhetsrutin.

5. Spraya i håret!
Handlederna, bakom öronen och på armbågen är kända platser att spraya parfymen på, men vi har nu ett supertips. Spraya även lite parfym i håret, det gör att doften sprids på ett annat sätt i luften när du rör dig. Men se till att göra detta en bit ifrån eftersom parfymen torkar ut håret.

Är du sugen på att satsa på en ny doft? Vi har samlat några av våra favoritparfymer här nedan.

Läs även: 

Metro Mode listar vårens bästa parfymer 2023.

Vårens 19 bästa parfymer – och här skall du applicera för en intensivare doft.

Dofterna som imponerar mest på din omgivning!

11 väldoftande parfymer för honom.

Inspiration från Vogue

Libre - Yves Saint Laurent KÖP

Libre - Yves Saint Laurent

Pris: 1 020 kronor.

“Toppnoter av mandarinolja, petit grain-olja, lavandinolja från Frankrike och ett stråk av svarta vinbär. Mellannoter av lavendelolja, arabisk jasmin, jasmin grandiflorum och essens från apelsinblommor Basnoter av vaniljextrakt från Madagaskar, cederträolja, ambraackord och mysk.”

KÖP

Nästa bild
Sundazed - Byredo KÖP

Sundazed - Byredo

Pris: 2 350 kronor.

Doftfamilj: Citrus
Toppnoter: Mandarin, Citron
Hjärtnoter: Neroli, Arabisk Jasmin
Basnoter: Sockervadd, Skinnmysk

KÖP

Nästa bild
Simply Clean - Clean KÖP

Simply Clean - Clean

Pris: 525 kronor.

“Inspirerad av den fräscha, krispiga morgonluften och den värme som inger den delikata ytan av bomullslakan som torkar i solen. Den friska luften och bomullens mjuka, välbekanta känsla skapar tillsammans en essens som är ren och enkel.”

KÖP

Nästa bild
Flora Gentle Jasmine Eau De Parfum - Gucci KÖP

Flora Gentle Jasmine Eau De Parfum - Gucci

Pris: 965 kronor.

Doftfamilj: Floral-Fresh
Toppnot: Mandarin, Magnolia
Hjärtnot: Jasmine Grandiflorum
Basnot: Sandelträ, Benzoi

 

KÖP

Nästa bild
Donna Born In Roma Eau De Parfum - Valentino KÖP

Donna Born In Roma Eau De Parfum - Valentino

Pris: 720 kronor.

“Donna Born in Roma baseras på en trio av jasminblommor som har valts ut bland de bästa arterna i världen. Denna feminina och moderna doft innehåller bourbon-vanilj och är boostad med en touch av rosépeppar och en träaktig, animalisk överdos som skapar en djärv och oväntad twist.”

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!