Skönhet

Plastikkirurgen: “Löpning får huden att åldras snabbare”

En kontroversiell video där en amerikansk plastikkirurg hävdar att intensiv löpning får huden att åldras snabbare har nästan 3 miljoner visningar på TikTok. Men stämmer det att löpning leder till ett äldre utseende?

Foto: Pexels

Gerald Imber är en amerikansk plastikkirurg med över 50 tusen följare på TikTok. I en video som i skrivande stund har 2,9 miljoner visningar uttrycker Imber en något kontroversiell åsikt: att löpning kan få huden att åldras snabbare.

“Ett magert, gammalt ansikte”

Imber säger att det visserligen är “helt okej” att springa lite varje dag eller några “miles” (engelskans “mile” motsvarar ca 1,6 km) i veckan – men att han inte rekommenderar kontinuerlig långdistanslöpning.

“Har du någonsin sett en person som hållit på med långdistanslöpning under en längre tid som inte har ett magert, gammalt ansikte?” frågar Imber i videon. “Det är det som händer.”

Han fortsätter:

“Utöver ett gammalt ansikte skadas dina knän, dina fotleder, och din rygg. Det är ganska korkat.”

Imber sammanfattar med att säga att lite löpning går “jättebra”, men att lågintensiv aerobics är den bästa typen av träning.

@geraldimbermd Did you know there are exercises that can accelerate your wrinkles? #skincareover50 #skincareover40 #plasticsurgery #plasticsurgery #plasticsurgeon #nycdoctor #manhattan #nyc ♬ original sound – Gerald Imber, MD

Så skyddar du ditt ansikte under löpningen

Det fenomen som Imber talar om har blivit känt som “runner’s face” (“löparansikte” på svenska). Enligt  Dr. Kiya Movassaghi – en hängiven löpare och plastikkirurg – stämmer det dock inte att löpning gör att man ser äldre ut.

Han berättar för Healthline att det snarare är kombinationen av att vara mager i allmänhet och ofta exponera hyn för solsken som gör att vissa löpare har detta karaktäristiska utseende.

“Människor blandar helt enkelt ihop korrelation och kausalitet,” säger Movassaghi. “Det vi kallar ‘löparansikte’ korrelerar visserligen ofta med en löpares kroppstyp och livsstil, men löpning i sig orsakar inte ett magert ansikte.”

I artikeln ges följande råd till dig som vill skydda ansiktet under löpningen:

  1. Applicera alltid solskydd innan löpningen.
  2. Återfukta alltid huden ordentligt med en dagkräm efter träningen.
  3. Drick mycket vatten – uttorkning ligger bakom majoriteten av hudrelaterade sjukdomar.
  4. Skydda ansiktet med till exempel en keps under löprundan.

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!