Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Räknar du också ner timmarna till att det ska bli okej att julpynta och ta in

Nöje

Studie visar – de som börjar julpynta tidigt är lyckligare

Räknar du också ner timmarna till att det ska bli okej att julpynta och ta in julgranen? Då kan vi glatt meddela att du kan göra det redan nu, i alla fall om du vill bli lyckligare.

julpyntFoto: Unsplash

Det är alltid en hätsk debatt om när det egentligen är okej att börja julpynta och ha jul, vissa säger första advent, andra säger mitten på november. Nu kan debatten, en gång för alla, få ett slut. En undersökning som den brittiska sajten Unilad har gjort visar att de som julpyntar tidigt är gladare än de som väntar.

Det som gör att vi mår bättre av julpynt är, enligt psykoanalytikern Steve McKeown, är att pyntet väcker starka barndomskänslor från våra jular. Vi blir alltså som barn igen när vi julpyntar.

– I en värld full av stress och ångest gillar folk att associera med saker som gör dem glada och julpynt väcker starka barndomskänslor. Dekorationerna är bara ett ankare eller en stig till dessa magiska barndomskänslorna av förväntan. Så att sätta upp julpyntet tidigt förlänger förväntningarna, säger McKeown till Unilad.

Enligt psykoterapeuten Amy Morin är en stor anledning till att många pyntar tidigt att de vill återuppleva tidigare minnen. Julen och julpyntet gör oss nostalgiska och kan väcka minnen från en tid då livet kanske var lättare. Hon säger också att nostalgi gör att vi lättare kan förstå vår egen identitet.

– Kanske julhelgen påminner en om när en älskad anhörig fortfarande levde. Eller att titta på en julgran kan påminna någon om hur livet var när de fortfarande trodde på tomten. För människor som har förlorat någon närstående, kan syftet med julen bli en påminnelse av de fina stunder som de haft med denna person. Att julpynta tidigt kan få dem att känna sig nära den personen, säger Morin till Unilad.

Källa: Femina 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
34 kvadrat
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Foodjunkie
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Linn Herbertsson
Hälsa
Josefines Yoga
Home
Andrea Brodin
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Ida Warg
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Sassa Asli
Mode
Paulina Forsberg
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Josefin Dahlberg
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Man
Niklas Berglind
Marie Serneholt