Artikeln innehåller annonslänkar
Home

Så inreder du en liten balkong – 6 bästa tipsen och köpen

Som tur är går vi mot varmare tider, och för en del av oss innebär det att vi får ett extra rum i form av balkongen. Om din balkong är liten kan det kännas svårt att veta hur du ska göra för att få ut så mycket av ytan som möjligt – därför har vi samlat 6 effektiva tips, samt listar de smarta köpen som ger balkongen ett riktigt lyft.

Foto: Bostadsrättspecialisten Fastighetsbyrån Stockholm

1. Bestäm vad som är viktigast

Så länge du inte är en av de få förunnade med en enorm terrass så har du en minst sagt begränsad yta att jobba med. Med andra ord kommer du sannolikt inte att få plats med ett matbord och en soffa/loungedel, så fundera över vad du framförallt vill använda balkongen till. Ser du dig själv främst hänga med polarna där under ljumna sommarkvällar, eller utsträckt med ett glas lemonad och en god bok under lata dagar? De två aktiviteterna innebär olika typer av möbler och lösningar.

2. Satsa på multifunktion

Med det sagt innebär det ju inte att du bara kan göra en sak på din balkong! Genom att till exempel satsa på loungedelar som kan sättas ihop till en stor divanliknande del eller flyttas isär kan du använda balkongen på olika sätt och få olika typer av funktioner. Du kan också välja (eller bygga!) en bänk med förvaring i där du kan slänga ner dynorna när det regnar. Några stapelbara pallar gör att du enkelt kan addera sittplatser när du har besök utan att de behöver stå framme hela tiden.

3. Låna idéer av andra!

Så länge du inte är en inredare som får betalt för att komma på dina egna idéer kan du faktiskt sno andras idéer rakt av till din balkong (och resten av hemmet, för den delen!). Om du till exempel har en ovanligt liten balkong eller en svårare form är det ett hett tips att bildgoogla eller söka på exempelvis Pinterest för att se hur andra med liknande förutsättningar har löst det. Glöm inte heller bort att kolla på Hemnet! Du kommer att se många innovativa lösningar att inspireras av.

Foto Properties & PartnersGripsholms Fastighetsförmedling 

4. Jobba på höjden

När golvytan är begränsad är det ännu viktigare att du tänker flerdimensionellt. Om du till exempel vill ha växter på din balkong finns det många fler alternativ än att ha dem i krukor på golvet som tar upp värdefull golvyta – du kan till exempel skaffa en hylla med passande mått med flera hyllor. Nu är det också trendigt med markraméamplar – kanske kan du investera i några sådana (eller göra dem själv!) och hänga upp dem i krokar i taket?). Eller varför inte sätta upp ett galler mot väggen där du kan hänga krukor och annat? Ett extra plus är att det blir ännu mer lättillgängligt om du till exempel odlar kryddor som du använder i din matlagning.

5. Gör en enkel ritning för att få en bra överblick

Ibland kan det vara svårt att förklara för en eventuell sambo hur du tänker att balkongen kommer att se ut när ni är klara. Dessutom är det inte alltid helt lätt att själv föreställa sig det – så varför inte göra en väldigt grundläggande skiss? Genom att mäta balkongen och skalenligt rita upp den med möblerna du har tänkt ha där får du dels en bättre bild av hur de kommer att se ut tillsammans, och kan också se om du har glömt något. Balkonglådor är en annan vinnare (kom ihåg att hänga dem inåt så inget ramlar ner på personer som befinner sig under balkongen!), liksom ett fällbart brickbord för balkongräcket som kan fällas ner när det inte används.

På gratissidan Canva.se kan du till exempel skapa en skalenlig design av din balkong och själv lägga in möbler, hyllor, blomlådor och liknande för att få ett hum om hur dina idéer kommer att bli i praktiken.

6. Överväg att platsbygga

Har du en händig mamma eller kompis, eller vill du ge dig själv en lagom stor utmaning? På Pinterest finns det mängder av bilder på platsbygda bänkar eller andra möbler som du kan inspireras av. Har du tur hittar du till och med instruktioner: här hittar du instruktioner till trädgårdsmöbler i form av en långbänk, bord och stolar, här är en hemmasnickrad bänk att inspireras av och här är en enklare variant med spånskivor, komplett med mått och materiallista. Att bygga eget kräver såklart lite mer jobb men är mindre komplicerat än du tror!

Läs också: Stor guide! Våra 4 bästa tips för att vårfixa balkongen

Balkonglåda - Ferm Living KÖP

Balkonglåda - Ferm Living

Pris: 695 kronor.

(Nedsatt från 869 kr)

Finns i 3 olika färger!

 

KÖP

Nästa bild
Vikbart bord - Åhlens KÖP

Vikbart bord - Åhlens

Pris: 499 kronor.

 

KÖP

Nästa bild
Hängstol - Åhléns KÖP

Hängstol - Åhléns

Pris: 499 kronor.

KÖP

Nästa bild
Svart sidobord - Åhléns KÖP

Svart sidobord - Åhléns

Pris: 1 299 kronor.

Kan användas både inomhus och utomhus.

KÖP

Nästa bild
Dubbel makraméampel - Granit KÖP

Dubbel makraméampel - Granit

Pris: 79 kronor.

KÖP

Nästa bild
Stol - Åhléns KÖP

Stol - Åhléns

Pris: 499 kr.

KÖP

Nästa bild
Hopfällbart bord - House Doctor KÖP

Hopfällbart bord - House Doctor

Pris: 1 019 kronor.

KÖP

Nästa bild
Blomkruka med upphängning - Åhléns KÖP

Blomkruka med upphängning - Åhléns

Pris: 129 kr.

KÖP

Nästa bild
Solstol - Åhléns KÖP

Solstol - Åhléns

Pris: 299 kr.

KÖP

Nästa bild
Verktygslåda med verktyg - Clas Ohlson KÖP

Verktygslåda med verktyg - Clas Ohlson

Pris: 200 kr.

KÖP

Nästa bild
Byggregel 95x95 mm - Beijer Bygg KÖP

Byggregel 95x95 mm - Beijer Bygg

Pris: 60 kr/löpmeter.

Plank/regel med hållfasthetsklass C14 kan användas vid bärande konstruktioner om inte annat anges.

Kom ihåg att läsa på vad du behöver för material och vilka egenskaper materialet till just din platsbyggda konstruktion bör ha.

KÖP

Nästa bild
Tumstock - Bahco KÖP

Tumstock - Bahco

Pris: 50 kr.

KÖP

Nästa bild
Vattenpass - Clas Ohlson KÖP

Vattenpass - Clas Ohlson

Pris: 30 kr.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!