Snart börjar det att spira i rabatterna och på de kala buskarna och träden – som vi har längtat! Det betyder också att det är hög tid att så dina fröer om du vill kunna skörda din egen mat i sommar och höst. Om du är helt ny på att odla har vi samlat 10 tips att läsa innan du börjar.
Läs också: 5 grymma tjänster där du kan beställa hem mat just nu
1. Välj sorter som trivs hos dig
Om din balkong eller lägenhet är kall, mörk och blåsig ska du kanske inte börja med de mest kräsna växterna som behöver massor av sol. Läs på och kolla runt på nätet och i forum och Facebook-grupper för att se hur andra med samma förhållanden har gjort.
2. Börja vid rätt tidpunkt
Nu slutet av mars är en perfekt tid för att plantera många fröer – de flesta ska ner i jorden i mars eller april för att du ska kunna skörda dem i sommar. Kolla på baksidan på fröpåsen så står det nästan alltid där vilken tid på året de ska förkultiveras (alltså planteras inomhus innan du planterar om dem och flyttar ut dem) eller direktsås (planteras direkt utomhus, det brukar vara runt maj någon gång.
3. Välj rätt krukor
Din odling kommer inte att vara supersnygg i början. Det går ju, såklart – men varför komplicera det? På de flesta blombutikerna, och även i många matbutiker, hittar du plastkrukor i olika storlekar. I många butiker kan du även skaffa ett miniväxthus där du får plats för fler odlingar, och som även håller sådden varm.
4. Gör research
På fröpåsen brukar det också kortfattat stå hur du ska sköta odlingen för att det ska bli växter av den. Vissa vill ha mycket sol och värme, andra ska stå mer mörkt. Och om dina växter börjar se trötta och ledsna ut – googla! Sannolikt finns det andra som har haft samma problem.
5. Ha tålamod
En del frön tar sig direkt, andra dröjer en bra stund innan de behagar komma upp. Att plantorna från några av dina fröer börjar dra iväg medan du inte ser skymten av andra behöver inte betyda att de sistnämnda är helt körda – rätt som de är så ser du ofta något grönt börja sticka upp från jorden.
6. Ha inte för stora krav på dig själv (och din odling)
Så länge du inte driver ett storskaligt jordbruk eller siktar på att bli självförsörjande i sommar ska att odla grönsaker, kryddor och blommor hemma vara kul och avkopplande! Om det är första gången du odlar från fröer så är ett hett tips att välja några få sorter, gärna några lättodlade, så att du får känna att du har lyckats och vinner lite självförtroende. Och om det inte riktigt går som du hade tänkt har du sannolikt lärt dig något till nästa gång!
7. Fundera över vad du redan har hemma
Förhoppningsvis äter du lite frukt och grönt på dagarna. Gott – och också ofta fyllda av frön! Av egen erfarenhet vet jag att du kan driva upp allt från citronträd till pumpaplantor och passionsfruktväxter, så varför inte testa att peta ner några av dem i jorden? Googla bara först och se vilka misstag du kan undvika; en del ska till exempel torkas innan de planteras för att undvika att de möglar, medan du behöver skydda andra i någon form av växthus (plastfolie med några små hål över krukan brukar funka minst lika bra!).
8. Kolla i köket …
Det är ju faktiskt inte bara från fröer vi kan odla. Många växter går att ta sticklingar på och sätta i vatten. Efter ett litet tag brukar de utveckla rötter, och då är det bara att plantera dem i en ny kruka med jord och så har du plötsligt två istället för en (eller fler!). Basilika är särskilt fördelaktigt att göra detta med, men varför inte testa med exempelvis myntan eller koriandern du köpt i butiken till kvällens middag. Vem vet – kanske trivs den alldeles utmärkt hemma hos dig!
Visa det här inlägget på Instagram
Testade att så tomat från tomatskiva och voilà det funkar så bra??
9. … och kylen!
Har du hört talas om återodling? Det hade inte vi, tills vi såg de här härliga bilderna hos @nattistagram! Sätt ner dina gamla stumpar från purjolök, lök – och till och med morot för att få goda och nyttiga ingredienser till din matlagning – helt utan extra kostnad. Se bara till att göra en snabb googling innan – vitlök köpt i matbutiken kan till exempel föra med sig otäcka virussjukdomar.
10. Tänk multifunktionellt
Visst är det härligt att ha en massa vackra vaser och annat till din odling, men om du inte heller har obegränsat med plats går det faktiskt i många fall precis lika bra att använda sådant du redan har hemma. Sticklingarna och grönsaksstumparna går finfint att ha i ett dricksglas (som de fina här nedanför!) och vagnen att ha växterna på blir ju en finfin drinkvagn resten av året.
11. Testa dig fram och ha kul!
Ibland går allt precis som man vill – och ibland åker man på semester och glömmer vattna. Det kommer att bli både framgångar och bakslag, så fokusera på det roliga och lär dig av de misstag vi alla har gjort och kommer att göra!