Fyra svenska restauranger får en ny stjärna i den nordiska utgåvan av Guide Michelin 2021. Under måndagen var det äntligen dags för den årliga utdelningen av Guide Michelinstjärnor och fyra restauranger belönades med sin första stjärna.
Restaurangerna som belönas med sin första stjärna är Project i Göteborg (tidigare Bib Gourmand), Aira i Stockholm, Hotell Borgholm (tidigare The Plate) på Öland och ÄNG i halländska Tvååker utanför Varberg. ÄNG får också en grön Michelin-stjärna som bevis på att man satsat på hållbarhetsarbete. Stjärnkrogen Frantzén i Stockholm behåller sina tre stjärnor.
I Sverige delades den första stjärnan i Guide Michelin ut 1984. Betygen sätts efter service, miljö och övriga intryck. Det här innebär respektive michelin-stjärna.
– En stjärna betyder att det är en “exceptionellt bra restaurang i sin kategori”.
– Två stjärnor betyder att restaurangen är “värd en omväg”.
– Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är “värd en resa i sig”
Här är alla svenska restauranger med stjärnor sedan tidigare:
Frantzén (Stockholm) ***
Vollmers (Malmö) **
Oaxen krog (Stockholm) **
Gastrologik (Stockholm) **
Aloë (Älvsjö) **
Restaurang 28+ (Göteborg) *
Bhoga (Göteborg) *
Koka (Göteborg) *
SK Mat och människor (Göteborg) *
Ekstedt (Stockholm) *
Etoile (Stockholm) *
Operakällaren (Stockholm) *
Sushi Sho (Stockholm) *
Agrikultur (Stockholm) *
PM & Vänner (Växjö) *
Nedan hittar du de fyra svenska restaurangerna som belönats med sin första stjärna.