Vi välkomnar den efterlängtade grillsäsongen med öppna armar! Här har vi samlat våra bästa vegetariska recept för ett lyckat grillparty med vegoburgare, pommes och spännande varianter av guacamole.
Grilla vego – vegetariska recept till grillpartyt
Snacks medan du tänder grillen
Glömt köpa tilltugg till fördrinken? Ingen fara! Så länge du har ett gäng potatisar och en micro så kan du på tre minuter (!) fixa lövtunna, krispiga och supergoda chips – som dessutom är betydligt nyttigare än de du köper i affären.
Till burgarna: Frasiga sötpotatisstrips
Ingredienser
(2 portioner)
ca 400 g sötpotatis
ca 2-3 msk rumsvarm eller smält kokosoljaPolentapanering
1 1/2 msk maizena
1/2 dl polenta
1 msk sesamfrön
1 tsk himalayasalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225C.
2. Koka upp vatten i en kastrull som rymmer sötpotatisen. Ha i lite salt i vattnet.
3. Skrubba sötpotatisen och strimla den sedan till strips, försök att göra dom i så lika storlek som möjligt så blir dom jämnt klara i ugnen.
4. När vattnet kokat upp lägger du i den skurna sötpotatisen och låter den koka i 3-4 minuter. Häll sedan av vattnet, gärna genom ett durkslag så att vattnet verkligen får rinna av sötpotatisen.
5. Lägg tillbaka sötpotatisen i kastrullen och ha i kokosoljan, blanda runt. Ha i ca 4 msk av polentapaneringen i kastrullen och rör runt ordentligt så att alla strips får lite av paneringen på sig. Alternativt doppa stripsen några i taget i paneringen, om du har tålamod till det.
6. Lägg upp stripsen på en plåt med bakplåtspapper, sprid ut dom så att dom ligger med lite mellanrum.
7. Grädda i mitten av ugnen i 20 min, öppna och vänd runt stripsen lite och grädda i ytterligare 20 min.
Sätt ugnen på grillfunktionen dom sista 5-7 minutrarna.
Håll koll så att dom inte bränns. Låt dom gärna svalna något på plåten innan servering.
Du kan också grädda stripsen utan paneringen, med bara olja och salt.
Godaste såsen: Guacamole
Finns det något godare än en riktigt bra guacamole? Den klassiska med avokado och kryddor är alltid en vinnare, men varför inte spexa till det med till exempel ananas eller mögelost? Gott säger vi!
Här hittar du fyra supergoda varianter av guacamole >> (Minus den med bacon…!).
Grilla vegetariskt - Black bean burger
6-8 st
2 paket förkokta ekologiska svarta bönor 380 g
1 riven rå potatis
1 liten gul lök
2-3 droppar rökarom (märke Try Me)
1 tsk spiskummin
1 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar
1 tsk cayenne
vitlök efter smak
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj bönorna i vatten och mixa sedan i en matberedare eller med stavmixer.
Hacka löken fint och stek i lite olja så den blir mjuk och får en gyllenbrun färg.
Blanda ner lök, riven potatis och krydda efter smak. Smaka av för att hitta rätt balans med kryddorna.
Forma till biffar och lägg på bakplåtspapper på en plåt och rosta i ugnen tills de får en fin gyllenbrun färg.
Går även bra att steka burgarna, var försiktig så de inte faller isär.
Servera med sallad, grönsaker, picklad rödlök, hemlagad majonäs med lime och koriander.
Foto: www.anjaforsnor.metromode.se
Grilla vegetariskt - Vegetariska biffar
(4 st)
Blanda 2 dl kikärtor med 1 finriven morot, en finhackad gul lök, ett ägg och salt och peppar.
Vänd dem i sesamfrön och stek dem så att de får färg på båda sidor (men utan att de blir helt torra inuti).
Servera med ex ruccola, tomat, halloumi, stekt zucchini, avokado och ketchup.
Foto: www.flora.metromode.se
Grilla vegetariskt - Portabello-, halloumi- och aubergineburgare
Marinad portabello
(Marinad till två portabellosvampar)
2 portabellosvampar
1 tsk tamarisoja
2 msk kokosolja
1/2 tsk örtsalt
Svartpeppar efter behag
1 nypa chiliflakes
1 tsk agavesirap, alt. annan valfri flytande sötning
Gör så här:
Blanda ingredienserna till marinaden och häll den i och på svamparna. Låt sedan svamparna ligga på ett fat med undersidan uppåt så att marinaden verkligen får absorberas av svampen.
Stek den sedan tillsammans med auberginskivorna. (beskrivning längre ned)
Picklad rödlök
1 dl ättiksprit
3 dl vatten
1 dl sötströ/steviaströ
1 stor rödlök
Gör så här:
Koka upp ättiksprit, vatten och sötströ i en kastrull tills sötströkristallerna har lösts upp, ställ sedan kastrullen åt sidan. Skär löken i tunna skivor och lägg den i en glasburk. Häll på vätskan. Låt stå och svalna i rumstemperatur. Sätt sedan på ett lock och förvara i kylskåp.
Citronkräm
Ger ca 2 dl
2 dl kokosgrädde
1 vitlöksklyfta, pressad
Zest från 1 stor citron
1-2 tsk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
1/2 tsk örtsalt
1 msk citronsaft
1 nypa gurkmeja
1/2-1 tsk äppelcidervinäger
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till såsen och låt den stå i kylskåp tills det är dags för servering.
Aubergineskivor
Till ca 2 portioner
6-8 skivor aubergine
Örtsalt
Hushållspapper
Kokosolja att steka i
Gör så här:
Skär upp 6-8 auberginskivor, jag gjorde mina ungefär 1/2-1 cm tjocka. Lägg dom sedan på ett hushållspapper och salta med örtsalt. Lägg ett till hushållspapper ovanpå. Låt ligga en stund så att vätskan får dras ur en aning. Stek sedan auberginen gyllene i en stekpanna med lite kokos – eller olivolja i. I samma veva steker du även portabellosvampen på båda sidor.
Halloumi
Till ca 2 portioner
1 förpackning halloumi, jag använde laktosfri
Olja att steka i, jag använde olivolja
Gör så här:
Skär halloumin i tunna skivor och torka av den med hushållspapper. Stek sedan på medelvärme i olivolja tills den är gyllenbrun på båda sidor.
Tillbehör
Valfria salladsblad
Tomat
Ärtskott
Att få ihop burgaren
Lägg ett bröd på en tallrik och lägg på en klick citronsås. Börja sedan att varva halloumi, aubergin, sallad, tomat, ärtskott, picklad rödlök och avsluta med portabellosvampen.
Servera burgaren med sötpotatisstripsen och citronkrämen.
Smaklig måltid!
Fri från
Glutenfri, raffinerat sockerfri, görs mejerifri genom att skippa halloumin, görs äggfri genom att använda ett bröd utan ägg, görs nötfri genom att använda solroskärnesmör istället för cashewsmör i brödet.
Foto: www.naturligtsnygg.se/hurbrasomhelst