Creative

7 saker du kan göra för att hjälpa nyanlända

flyktinghjälp
Vi ser flyktingförläggningar som står i lågor. Vi ser hur politiker avhumaniserar människor och gör dem till siffror. Vi ser en rasism som långsamt normaliseras. Vi måste göra något nu. Creative tipsar om 7 olika sätt att hjälpa till.
 
1. Engagera dig som volontär hos Kontrapunkt (Malmö).
I nuläget sover runt 200 människor i Kontrapunkts lokaler och behovet efter hjälp är ständigt närvarande. Fyll i formuläret så kontaktar de dig när de har behov. På deras facebooksida finns även en lista på saker som behövs, exempelvis deodoranter, herrunderkläder och jojokort.
 
2. Engagera dig som volontär hos Röda korset.
hemsidan finns en lista med uppdrag. Fyll i län och vad du vill jobba med, och anmäl ditt intresse. Du kan exempelvis ställa upp som vän eller tolk.
 
3. Var med i Röda korsets kompisgrupper för emsamkommande barn och unga.
Spela biljard, läs läxor, fika, öva språk eller bara häng runt med de barn och unga som kommit ensamma till Sverige. Det finns runt 25 kompisgrupper i landet.
 
4. Engagera dig i Ingen människa är illegal.
Varje månad försöker IMÄI att skrapa ihop pengar till hyra, SL-kort och annat till människor vars existens Sverige inte erkänner. Organisationen finns i Göteborg, Sörmland, Stockholm, Umeå, Uppsala och Östersund. Besök hemsidan för att läsa mer.
 
5. Bli samtalsledare på Röda korsets språkverkstad (Stockholm).
Språkverkstan hjälper migrater att utveckla sina språkkunskaper, men det är också en plats för att knyta kontakter och få ett sammanhang. Som samtalsledare leder du samtal i smågrupper. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet, som samtalsledare bestämmer du själv vad dagens tema ska vara. Det är ett givande, roligt och viktigt uppdrag.
 
6. Öppna din dörr.
Har du en säng till övers? Hör av dig till exempelvis Kontrapunkt eller Ingen människa är illegal och erbjud ett tillfälligt boende för någon i nöd.
 
7. Bli månadsgivare i en organisation som jobbar med flyktingfrågor.
Ibland öronmärks pengar till ett specifikt ändamål, och om det inte finns nog med fältarbetare på plats så kan inte organisationerna använda alla de pengar som kommer in. Så kan vi ju inte ha det. Om du är månadsgivare används dina pengar till det som är allra mest akut. Kanske kan du avstå ett par öl varje månad och skänka en slant i stället?
Läkare utan gränser
UNHCR
Röda korset
Rädda barnen

 
8. Skänk pengar. Det som händer nu är på allvar. Varenda krona är viktig.
Läkare utan gränser:
Smsa: LIV till 72970 för att skänka 100 kronor eller LIV 200.
Röda korset:
Smsa:a MED till 72900 för att skänka 50 kronor.
UNHCR (FN:s flyktinorgan):
SMS:a FLYKTING100 till 72980 för att ge 100 kronor eller Swisha valfritt belopp till 123 90 01 645.
Kontrapunkt:
Swish: 123 0810 333
Rädda barnen:
Sms:a Katatrof100 till 72911 för att skänka 100 kronor.
Ingen människa är illegal:
Plusgiro: 47 25 43-8
 
 
Foto: Flora Wiström

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!